Skip to main content
Internetközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközlés

A tervek szerint az idei utolsó kormányülésen tárgyalják majd az InternetKon jelentését és az ezzel kapcsolatos előterjesztést

Szerző: 2015. december 12.No Comments

„Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos tájékoztatta az Országgyűlés Gazdasági bizottságát az InternetKon eredményeiről.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 2015. december 8-i ülésének napirendjén szerepelt az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció eredményeivel kapcsolatos tájékoztató, amelyet Deutsch Tamás, a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos terjesztett elő.

Az InternetKon vezetője kiemelte, hogy ez volt az első olyan széleskörű társadalmi konzultáció, amely kizárólag digitális platformon valósult meg, amely során már a 14. életévüket betöltött polgárok is véleményt nyilváníthattak, és amelyben már a kérdéssor is a polgárok akaratnyilvánítása alapján lett összeállítva.

Az InternetKon eredményeit ismertetve Deutsch Tamás elmondta, 2015 őszén az InternetKon sikeresen lezárult; a nemzeti konzultáció kérdéssorára 32 ezer polgár válaszolt. Majd hozzátette: mint ahogy a konzultáció egész folyamatát, úgy az ennek eredményeképpen kidolgozott kormány-előterjesztés előkészítését is széleskörű társadalmi párbeszéd és a digitális ökoszisztéma szereplőivel folytatott egyeztetés jellemezte.

A bizottság tagjait Deutsch Tamás tájékoztatta arról, hogy elkészült a kormány számára az InternetKon eredményeit megvalósító kormány-előterjesztés, valamint az InternetKon-ról szóló jelentés, ezt követően ismertette a kormányhatározat-tervezetben megfogalmazott legfontosabb javaslatokat: az internetezés áfája csökkenjen 18%-ra; az internetezés árának további csökkentése érdekében a kormány készítsen elő megállapodást a piaci szereplőkkel a távközlési különadó csökkentéséről; épüljön minden településen ingyenes wifi-szolgáltatás; készüljön átfogó digitális oktatási stratégia; valamint a kormány kezdeményezzen közös európai fellépést és saját hatáskörében is tegyen meg minden annak érdekében, hogy megszüntesse a multinacionális internetes vállalkozások adóelkerülő gyakorlatait. A miniszterelnöki biztos elmondta, hogy a kormány-előterjesztések közigazgatási egyeztetése zajlik és tervezetten az idei utolsó kormányülésen kerül megtárgyalásra az InternetKon jelentése és az előterjesztése.

A bizottsági ülésen elhangzott véleményeket összegezve Deutsch Tamás elmondta: úgy gondolja, az InternetKon kapcsán a kormánypártok által és ellenzéki oldalról egyaránt támogatott javaslat készült a kormány számára.

Az InternetKon vezetőjének ajánlását, miszerint a kormányülést követően ismét tájékoztatja a bizottságot arról, hogy az előterjesztésben meghatározott célok eléréséhez milyen jogi, költségvetési, vagy egyéb kormányzati aktivitást igénylő eszközök kerültek elfogadásra, a bizottság elnöke támogatta.”

Forrás:
InternetKon: tájékoztatás a Gazdasági bizottságnak; Miniszterelnöki Kabinetiroda; 2015. december 8.