Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetközigazgatás: külföldöntársadalomtávközléstechnika

Európa digitális fővárosa lenne Berlin

Szerző: 2015. december 13.No Comments

„A német főváros úttörő szerepet töltene be a digitalizálás területén.

Michael Müller berlini polgármester és Christian Thomsen, a Berlini Műszaki Egyetem elnöke bemutatott egy programot, amelynek egyes projektjeit már jövőre megvalósítanának. Az elképzelések között szerepel, hogy 30 új IT-műhelyt hoznak létre, ahol az Einstein Stiftung Berlin égisze alatt a digitalizálással foglalkoznak majd. De ez csupán egyike annak a 10 pontnak, amelyek megvalósításával Berlin meghatározó pozícióba kerülhet az IT területén az európai fővárosok között.

Michael Müller elmondta, hogy a képzés területe a digitalizálásnál egészen különleges szerepet tölt be. Az új IT-műhelyek elősegíthetik a projektek és a tudományos összeköttetések megvalósítását az olyan témák kapcsán, mint az Ipar 4.0, az okosvárosok, a Big Data és a 3D-technológia. Az 5G-t az európai metropoliszok közül elsőként teszteli majd Berlin. A polgármester ezzel kapcsolatban közölte, hogy ki akarják jelölni az 5G-tesztterületeket. Nemzetközi szempontból a német főváros éles harcban áll például Tokióval, amely a 2020-as Nyári Olimpiai Játékokig be akarja üzemelni a saját 5G-hálózatát. Berlinben az első lépésekre már az idén sor kerül, hiszen az 5G számos vállalat és startup számára szükséges alap az új termékek és szolgáltatások kifejlesztésére.

Az új szabványból a jövőben az önállóan közlekedő járművek is profitálhatnak. Müller és Thomsen egy átalakított Volkswagen Passatot tesztelt. A gépkocsit a Berlini Szabadegyetem AutoNomos Innovációs Laboratóriumában hozta létre Raúl Rojas és Daniel Göhring professzorok által vezetett kutatócsoport.”

Forrás:
Európa digitális fővárosa lenne Berlin; SG.hu; 2015. december 13.
Lásd még: 30 neue IT-Professuren und ein neues Förderprogramm für Mittelstand 4.0; be-digital.berlin (Technische Universität Berlin
)
Berlin auf dem Weg zur Digitalen Hauptstadt. Die Berliner 10-Punkte-Agenda; be-digital.berlin (Technische Universität Berlin
)
Wie Berlin zur digitalen Hauptstadt werden will; Simon Frost; Tagesspiegel; 2015. december 7.
Berlin will zur digitalen Hauptstadt werden; Rundfunk Berlin-Brandenburg; 2015. december 7. (benne némi kritika a Zöldektől)
Lásd még a témához: Digitale Agenda für Berlin; CDU-Fraktion; 2014. június 20. (pdf)