Skip to main content
gazdaságszakirodalomszervezet

Megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 9000:2015. Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár

Szerző: 2015. december 13.No Comments

„Az ISO 9000:2015 tartalmazza az ISO/TC 176 nemzetközi műszaki bizottság által a szabvány közzététele idején kidolgozott és közzétett MIR-szabványok összes szakkifejezését.

Ezt a nemzetközi szabványt azért készítették, hogy segítsen az alkalmazóknak megérteni az alapvető fogalmakat, alapelveket és a minőségirányítás szakmai nyelvezetét azért, hogy képesek legyenek eredményesen és hatékonyan bevezetni egy MIR-t, és értéket létrehozni más MIR-szabványokból.

Részletek:

 • A szabvány 7 minőségirányítási alapelvet tartalmaz, amelyek támogatják a 2.2. szakaszban leírt alapvető fogalmakat. A 2.3. szakasz minden egyes minőségirányítási alapelvről tartalmaz egy „MEGÁLLAPÍTÁST”, ami leírja az alapelvet, egy „INDOKLÁST”, ami magyarázza, hogy a szervezet miért foglalkozzon az alapelvvel, a „FŐ ELŐNYÖKET”, amelyeket az alapelvnek tulajdonítanak, és a „LEHETSÉGES INTÉZKEDÉSEKET”, amelyeket egy szervezet megtehet az alapelv alkalmazása során.
 • A szakkifejezések és a meghatározások a 3. fejezetben koncepcionális sorrendben 13 fogalomcsoportban vannak elrendezve, melyek a következők:
  3.1. A személlyel vagy személyekkel kapcsolatos szakkifejezések
  3.2. A szervezettel kapcsolatos szakkifejezések
  3.3. A tevékenységgel kapcsolatos szakkifejezések
  3.4. A folyamattal kapcsolatos szakkifejezések
  3.5. A rendszerrel kapcsolatos szakkifejezések
  3.6. A követelménnyel kapcsolatos szakkifejezések
  3.7. Az eredménnyel kapcsolatos szakkifejezések
  3.8. Az adatokkal, információkkal és dokumentummal kapcsolatos szakkifejezések
  3.9. A vevővel kapcsolatos szakkifejezések
  3.10. A jellemzőkkel kapcsolatos szakkifejezések
  3.11. A meghatározással kapcsolatos szakkifejezések
  3.12. Az intézkedéssel/tevékenységgel kapcsolatos szakkifejezések
  3.13. Az audittal kapcsolatos szakkifejezések
 • A melléklet tartalmazza a fogalmi rendszerek diagramjainak (fogalomdiagramok) gyűjteményét, amelyek a fogalmak kapcsolatrendszerét mutatják be.
 • A dokumentum végén a szakkifejezések betűrendes mutatója szerepel.

A szabvány magyar egynyelvű változata 2015. december 1-jétől megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházban.

2016 januárjában az MSZT felkészült szakértőkkel képzést tart az ISO 9000 és az ISO 9001-el kapcsolatban. Kérjük, figyelje honlapunkat vagy keresse munkatársunkat és jelezze részvételi szándékát, kérjen tájékoztatást a pontos időpontról az oktatas@mszt.hu e-mail-címen”

Forrás:
Megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 9000:2015; Magyar Szabványügyi Testület; 2015. december