Skip to main content
közigazgatás: magyar

Sikeres együttműködés járási és földhivatali szinten Esztergomban

Szerző: 2015. december 21.No Comments

„Komárom-Esztergom megyében mind a Földhivatali Főosztályt, mind az Esztergomi Járási Hivatalt érintette az integráció. Az ezzel kapcsolatos változásokról, a két intézmény feladatairól, valamint a 2016-os tervekről beszélt a Rádió Orient műsorában Katics Zsuzsanna főosztályvezető, valamint Horváth Szeder Gábor hivatalvezető.

Bár a földhivatalról elsőre mindenkinek az ingatlan adásvétellel kapcsolatos teendők jutnak eszébe általában, a Földhivatali Főosztály tevékenysége ennél jóval szerteágazóbb. Elutasított kérelmek esetén például másodfokon ők bírálják el a fellebbezéseket, és a perképviselet is az ő feladatuk. Térképészeti és földmérési szakfelügyeletet is végeznek, irányítják és ellenőrzik a járási hivatalokban található földhivatali osztályok munkáját, és termőföld védelmi szempontok alapján a településrendezési tervek, építési szabályzatok véleményezési eljárásába is bekapcsolódnak.

A 2014-es új földforgalmi törvény új eljárásrendje alapján a hatálya alá tartozó termőföldek tulajdonjogát egy külön eljárással lehet megszerezni. Első fokon ezt is Katicsék látják el, aki elmondta, hogy tavaly május óta 2518 ilyen eljárást indítottak. Az osztatlan közös tulajdonok felosztásánál koordinációs, szervezési feladataik vannak, s az állam által is kiemelt figyelemben részesülő eljárásoknak már náluk is a második üteme zajlik jelenleg.

Az integrációnak köszönhetően valamennyi ügy kiadmányozási jogát a kormánymegbízott gyakorolja immáron. A főosztályvezető elmondta, hogy tavaly például 56.000 ilyen kérelmet bíráltak el a megyében első fokon, így előre felkészültek arra, hogy a váltás is gördülékenyen, zökkenőmentesen menjen végbe, eddigi tapasztalataik alapján pedig kifogástalan a kommunikáció és az együttműködés. Az Esztergomi Járási Hivatalban április elseje óta 8 osztály működik, ezek közül 6 volt korábban külön hivatal. Mivel a megyei földhivatallal egy épületben székelnek, a személyes kapcsolatuk és a munkaviszonyuk is nagyon jó egymással.

Az egyszerűbb ügyintézés érdekében, az integráció által az Esztergomi Járási Hivatalból három, a Földhivatali Főosztálynál egy vezető kellett, hogy lemondjon.

Horváth Szeder Gábor elmondta, hogy a megyében összesen 6 járási hivatal van, melyek közül az övék – mely már 1950 és 1983 között is működött – a legnépesebb a hozzájuk tartozó 92.000-es lakossággal, valamint a legnagyobb területtel, mintegy 537 négyzetkilométerrel. A már említett 8 osztályukban összesen 163 ember dolgozik, az esztergomi törzshivatal mellett pedig egy dorogi és egy nyergesújfalui kirendeltségük van.

A hivatalvezető egyben a védelmi bizottság elnöke is, s elárulta, hogy a 2013-as árvíz komoly munkálatai után idén 2020-ig egy sima mobilgát mellett egy hosszú, több kilométeres, több zsilipes, földtöltéses mobilgát kialakítását is tervezik. A párkányi határ kapcsán kiemelt feladata a járási hivatalnak még a honosítási eljárás, ugyanis számos kérelem érkezik be hozzájuk. 2016-ra egy határokon átnyúló állásbörzét is terveznek, azonban azt is megtudhattuk, hogy a szlovák járásokkal egyelőre még nem alakult ki együttműködés.

A nyár végén átadták az új Esztergom-Budapest vasútvonalat is, ahol a várva-várt menetidő-csökkenés a jelenleg is folyó villamosítás befejeztével fog bekövetkezni. A járásban két darab második generációs kormányablak található, az első tavaly tavasszal nyílt Dorogon, a második idén szeptemberben Esztergomban, mindkettő egykori okmányirodákra épült.

2016 legfontosabb változásai közé tartozik, hogy a családi állapotváltozással járó névváltozás miatt igényelt okmánycsere díja megszűnik, valamint évente 4 darab erkölcsi bizonyítványt is ingyenesen lehet igényelni. A földhivatalban díjmentessé válik a tulajdon- és haszonélvezeti jog.”

Forrás:
Sikeres együttműködés járási és földhivatali szinten Esztergomban; OrientPress; 2015. december 10.