Skip to main content
energiaközigazgatás: magyartársadalomtechnika

Okos város: adatelemzés és klímavédelem

Szerző: 2016. január 11.No Comments

„Az iráni származású, ám évek óta Debrecenben élő dr. Amir Mosavi informatikai mérnök – ezen belül a környezetvédelemre szakosodott – fő kutatási területe az e témában végzett adatfeldolgozás és -elemzés. 2015-ben a német Oktatás- és Kutatásügyi Minisztérium „Green Talent”-díját vehette át Johanna Wanka miniszter asszonytól; az elismerést évente fiatal tudósoknak ítélik oda.

Környezetbarátabban
– Egy város működésének számos területe van; vízellátás, szennyvízhálózat, hulladékgyűjtés- és feldolgozás, levegőtisztaság, közlekedés, stb., amelyekről rengeteg adat áll rendelkezésünkre. Például, hogy a víz vagy a levegő tisztasága hogyan változik egy év, egy hónap vagy egy nap függvényében. Ezeket az adatokat elemezve, az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve tervezhető a jövő, a későbbi fejlesztések; vagyis, modellezni tudjuk, hogyan üzemeltessünk költséghatékonyabban, környezetbarátabban, praktikusabban – magyarázta érdeklődésünkre Amir Mosavi. – Ezek a különböző rendszerek azonban egymástól függetlenül üzemelnek: az én kutatási területem, hogy összefogom az elemzésüket, egybehangolva a részeket, s annak eredményeként végezetül „okos zöld” város, vagyis, egy környezetével harmóniában működő település alakul majd ki. Az Európai Unió jövőbe vetett terve, hogy minél élhetőbb városai legyenek, ezért, élen Németországgal, sokat fordít az ezt célzó programokra, ezért támogatja a kutatásomat is – mondta.

E harmónia létrejöttéhez sok területen szükséges változás az egészséges élelmiszerek előállításától a környezetkímélő energiaiparig (például az „okos zöld” városok egymástól nem függve, gyakorlatilag csak helyben termelt energiát használnának), ahhoz, hogy a következő generációk lakóhelyei már szinte természetközeli városok legyenek. Annál is inkább, mert napjaink egyik súlyos problémája, hogy vidékről a városokba költöznek az emberek, ezzel is tovább terhelve azokat. Ha létrejönnének az „okos zöld” városok, az nem csak a környezeti ártalmakat csökkentené, de a nagyobb településeken élés e szempontból kiegyensúlyozódhatna a vidéki léttel – mutatott rá Amir Mosavi, megjegyezve, már most látszik, hogy a legnagyobb gondot a tiszta víz és a tiszta levegő hiánya okozza.

Tökéletesíti a modellt
– A múlt adatainak vizsgálata alapján javaslatokat tudunk tenni a jövőre vonatkozóan a döntéshozóknak, a többi rajtuk múlik. Az „okos zöld” város megvalósítása persze lassú folyamat, 20-30 éves távlat, de az elemzéseink első eredményei már hasznosíthatók, illetve a további kutatás arra irányul, hogy a modellünket tökéletesítsük – tette hozzá.
– Hiszek abban, hogy harmóniában kell élni a környezetünkkel, és ehhez óvni kell azt – válaszolta a fiatal kutató arra a kérdésre, miért ezzel a témával foglalkozik. – Csak a Földön élhetünk, nincs más hely számunkra. Természetesen fejlődnie kell az iparnak és más ágazatoknak is, de zöld úton. Praktikusan gondolkodva pedig, mivel minden mindennel összefügg, valamennyi területen előre kell lépni; ha például egészséges ételt akarunk enni, nem mindegy, az milyen földben termett meg, vagy milyen vizet iszunk hozzá!
A párizsi klímacsúcs határozata kapcsán azt mondta, fontos döntés született, de csak akkor lehet eredményes, ha valóban minden ország betartja a vállalását.”

Forrás:
Adatelemzés és klímavédelem; Szőke Tímea; HAON.hu; 2016. január 6.