Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődésszakirodalomtechnikatudomány

Légi fényképezés a gazdálkodásban és a közszolgáltatásban

Szerző: 2016. január 14.január 17th, 2016No Comments

„A fényképekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált tankönyv a távérzékelés széleskörű alkalmazásaiból ragad ki egy nagy csokorra valót a gazdálkodás és a közszolgáltatás területeiről, valamint ismerteti a légi felmérések során előállított térképek készítésének menetét. Segíti az így készült ortofotók, fotó-térképek minőségi ellenőrzését, a vizsgálati szempontoknak megfelelő felmérési mód kiválasztását. Átfogó képet ad a műholdas távérzékelés és a robotrepülőgépes felmérések lehetőségeiről, de bevezeti az olvasót a RADAR és LiDAR technológia alapszintű ismereteibe is.

A tárgyalt alkalmazási területek: településtervezés, településrendezés, katasztrófavédelem, árvíz és belvízvédekezés illetve az elöntések térképezése, légi fényképezés a környezetvédelemben és a természetvédelmi feladatok ellátásához. A felszínborítás változása, mint a táj változásának fontos mutatója (légi felszínborítási vizsgálatokon alapuló környezetvédelmi és ökológiai monitoring rendszer). További témák: légi felméréssel támogatott talajtérképezés, mezőgazdasági alkalmazások, tájsebek, rekultiváció, vegetáció térképezés, szennyvíz-monitoring, áramlástani vizsgálatok.
A könyv kiemelten foglalkozik a légi régészettel, mint speciális, ugyanakkor igen eredményes felhasználási területtel. Megismertet a turisztikai, idegenforgalmi és marketing célú légi felvételekkel, és bemutatja, hogy az űrfelvételek felhasználása miben különbözik a légi felvételekétől.
Ismerteti a légi fénykép térképpé alakítását, és bemutatja hogyan épül egymásra a légi távérzékelés, a fotogrammetria és a térinformatika. Az egyes eljárásokat tárgyaló fejezeteket fogalomtár és szakszótár egészíti ki…”

Forrás:
Légi fényképezés a gazdálkodásban és a közszolgáltatásban; Bakó Gábor; E-Government Alapítvány a Közigazgatás Modernizációjáért; E-Government Alapítvány a Közigazgatás Modernizációjáért; ISSN: 1785-6108, ISBN 978-963-9753-27-3; 2014 (pdf)