Skip to main content
energiainformatika

Megvéd a paksi rendszer a kibertámadásoktól

Szerző: 2016. január 16.No Comments

„Széles körű elismerést váltott ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fórumán az a módszer, amelyet a nukleáris létesítmények informatikai rendszereinek védelmére dolgozott ki az Országos Atomenergia Hivatal – hangzott el a hatóság tegnapi tájékoztatóján.

– Folyamatosan korszerűsítik a paksi atomerőmű irányítórendszereit, bizonyos értelemben pedig a régebbi fejlesztéseknek megvan az az előnye, hogy a legkritikusabb berendezéseknél nincs digitális kontroll, az analóg rendszerek viszont eleve védettebbek a kibertámadásoktól – válaszolta Vincze Árpád, a nukleáris védettségért felelős főosztály vezetője a Magyar Időknek arra a kérdésére, hogyan védhető meg egy harminc évvel ezelőtt üzembe helyezett létesítmény az infokommunikációs támadásoktól. A szakember jelezte, hogy értelemszerűen az újabb rendszereknél kritikusabb lehet a helyzet. A védelem alapja az, hogy a külvilággal való kapcsolat csak egyirányú lehet egy bizonyos körön belül, ezt pedig fizikailag is biztosítani kell. A lényeg az, hogy kívülről ne lehessen átvenni a reaktorok működése felett az irányítást. A mobileszközök ki- és bejutását felügyelő védelmi rendszerre vonatkozó előírásokat is megköveteli a hivatal az üzemeltetőktől. Ennek értelmében a programozható információs rendszerek beépítése is a hatóság engedélyezéséhez kötött a paksi atomerőmű tervezett két új reaktorblokkjának, azaz Paks II kivitelezésekor.

A hatóság idei feladatai közé tartozik az erőmű bővítési beruházásának előkészítésével kapcsolatban a telephelyengedély és a létesítési engedély iránti kérelmek elbírálása – mondta a tájékoztatón Fichtinger Gyula főigazgató. Ismertette azt is, hogy ettől az évtől jelentősen kibővült a hatóság feladatköre (például ide került a sugárvédelem), a hivatal dolgozóinak számát ezért meg kellett duplázni, nyolcvan új munkavállaló érkezett. Még idén célszerű elbírálnia a hatóságnak a paksi 3-as blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó kérelmet, mert az eredeti engedély december 31-én lejár.

Az unió kifejezetten ellenzi, hogy a magyar kormány unión kívüli országgal alakítson ki gazdasági együttműködést – mondta Lázár János a tegnapi Kormányinfón a hét eleji brüsszeli megbeszélésekről. Mint ismert, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Paks II ügyében tárgyalt. Jelezte, hogy az uniós közbeszerzési szabályoknak megfelelően fogja elkölteni a kormány a bővítésre rendelkezésre álló forrásokat is.”

Forrás:
Megvéd a paksi rendszer a kibertámadásoktól; Somogyi Orsolya; Magyar Idők; 2016. január 15.