Skip to main content
közigazgatási informatika

Nagy horderejű földügyi informatikai fejlesztések kezdődtek uniós források felhasználásával

Szerző: 2016. január 16.No Comments

„Az aluljárók, a viaduktok, a mélygarázsok és a borospincék elhelyezkedését, kiterjedését is feltüntetik ezentúl az ingatlan-nyilvántartás térképei. Ez lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok akár jelzálogkölcsönt is felvegyenek az érintett területekre. Mód lesz a több mint száz állami földügyi adatbázis összehangolására is. Az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztésekre már kiírták az első közbeszerzési eljárásokat.

Két nagy horderejű földügyi informatikai fejlesztés kezdődött el uniós források felhasználásával – tudta meg lapunk. Ennek nyomán a földhivatalokban teljessé válik az elektronikus ügyintézés, de összehangolják azt a több mint száz állami, hivatali adatbázist is, amelyek a különféle területek állapotáról, méreteiről adnak információt. A részletekről szólva a Földmérési és Távérzékelési Intézet (Fömi) főigazgatója a Magyar Időknek elmondta, hogy az első program 18, a második pedig 17,5 milliárd forint felhasználására ad lehetőséget.

Az előbbi beruházás kapcsán Fekete Gábor emlékeztetett rá: a földhivatalok eddig is elektronikus eszközökkel rögzítették az adatokat, vezették a nyilvántartást, a kérelmeket azonban papíron nyújthatták be az ügyfelek. Az elkövetkező időkben – csakúgy, mint a cégbíróság – az ingatlan-nyilvántartás is elektronikus úton fogadja majd a beadványokat, 2018-tól teljessé válhat a számítógépes ügyintézés. A szolgáltatás ezzel gyorsabb lehet, s nem lesz szükség költséges okirat­tárak fenntartására.

A főigazgató kiemelte, hogy a földhivatali térképek az eddiginél teljesebbé válnak, hiszen nem csupán a föld felszínén található építményeket tüntetik majd fel a maguk teljességében, hanem például a felszín alatt elhelyezkedő létesítményeket is. Bekerülnek tehát a nyilvántartásba például a borospincék, amelyek olykor önmagukban is többszintesek, s az ország egyes vidékein összefüggő rendszert alkotnak. Tájékozódhat az érdeklődő a jövőben a mélygarázsokról, s az alul- és a felüljárók elhelyezkedéséről is. Az ilyen, úgynevezett háromdimenziós nyilvántartás egyebek közt módot ad a tulajdonosoknak arra, hogy jelzálogkölcsönt vehessenek fel például a borospincéjükre. A föld alatti építményt tehát fedezetként ajánlják fel.

A másik, 17,5 milliárdos fejlesztés ügyében már kiírták az előkészítést szolgáló első közbeszerzési pályázatokat. Mint Fekete Gábor elmondta, a jövőben még egy további eljárásban például földmérő vállalkozásokat is bevonnak a munkálatokba. A beruházás célja, hogy a jelenleg egymástól elkülönülten működő több mint száz állami térinformatikai adatbázist pontossá, teljessé tegyék és összehangolják. Ez már csak azért is szükséges, mert a hatvanas-hetvenes években – amikor az állami tulajdon dominált – nem mindig tüntették fel pontosan a földügyi adatokat. A korrekció a mezőgazdasági támogatások miatt is fontos lehet.

A fejlesztés nyomán értesülhetnek az érdeklődők például a környékükön lévő környezetszennyező létesítményekről, sőt a parlagfűvel fertőzött területekről is. A Fömi főigazgatója hozzátette: ez a beruházás is 2018-ban zárul, de az ügyfeleket képviselő ügyvédek, valamint a közjegyzők és a földmérők már jövőre hasznát láthatják a fejlesztéseknek.”

Forrás:
Jelzálogkölcsönt adhatnak a borospincékre is; Kulcsár Anna; Magyar Idők; 2016. január 16.