Skip to main content
közigazgatás: magyar

Zalaegerszegen megkezdődött a Modern városok program megvalósítása

Szerző: 2016. január 17.No Comments

„Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a tavaly áprilisban Orbán Viktor miniszterelnökkel megkötött stratégiai megállapodás a városfejlesztés szempontjából hét fontos pontot tartalmaz. Ebből a 74-es főút 2×2 sávossá fejlesztése, az M9-es Vasvár felé vezető első szakaszának megépítése, valamint az iparvágány létesítése nem az önkormányzat hatásköre, ezekkel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium foglalkozik. A Mindszenty zarándokközpont, az uszoda, az északi ipari parkban a csarnok, az alsóerdei sport- és rekreációs központ, valamint az intermodális közösségi közlekedési csomópont megépítése azonban önkormányzati feladat, melyből az első négy fejlesztési terv megvalósíthatósági tanulmányát már elkészítették. Ezután kapták a hírt az 500 millió forintos támogatásról, melyet ingatlanvásárlásra, területszerzésre, közművesítésre, továbbá az engedélyes építési tervek elkészítésére használhatnak fel.

A polgármester kiemelte, a kormány elvárása, hogy még az idén mind az öt beruházási projekt esetében eljussanak a feltételes közbeszerzésig. Hangsúlyozta, a kezdeményezett megyei jogú városok közül csak Zalaegerszeg és Miskolc teljesítette határidőre a feltételeket, így az elmúlt év végén csak ez a két város kapta meg az 500 millió forintos kormányzati támogatást. Ennek köszönhetően Zalaegerszeg az elsők között kezdheti meg Modern Városok Programjának megvalósítását.

Vigh László országgyűlési képviselő hozzátette, Zalaegerszeg azért is lehet az elsők között, mert az országban harmadikként sikerült megállapodnia a kormánnyal tavaly áprilisban. A további szerződéskötéseket ugyanis felülírta a migránshelyzet kezelése, így hét várossal még nem született meg a megállapodás. Az országgyűlési képviselő jelezte, hogy valamennyi tervezett beruházást elindítanak, de nem biztos, hogy mindegyik befejeződhet a jelenlegi önkormányzati ciklus végére. Mint fogalmazott, ilyen kérdéses projekt a 74-es út fejlesztése, mivel egy útépítés nagyon sok időt vesz igénybe. Az elmúlt évben jól teljesített a gazdaság, az államháztartás hiánya 2 százalék körüli a GDP növekedése 3 százalék feletti lesz, vagyis a kormány teljesíteni tudja az ígéreteit, hangsúlyozta.

Balaicz Zoltán azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy az öt projektből elsőbbséget élvez az iparfejlesztés, valamint az uszodaépítés. A kivitelezések várhatóan 2016 végén, 2017 elején kezdődhetnek meg.

Az 500 millió forintból 163,4 millió forint jut a Mindszenty zarándokközpont 5,6 milliárdos fejlesztésének elindításához, közel 30 millió forint az uszoda 4 milliárdos, s majdnem 70 millió forint a csarnoképítés első ütemének 1,5 milliárdos beruházásához. A 2 milliárd összköltségű alsóerdei sport- és rekreációs központ valamint az intermodális közösségi közlekedési csomópont megépítésének előkészítésére 130 millió illetve 107 millió forintot fordítanak.”

Forrás:
Zalaegerszegen megkezdődött a Modern városok program megvalósítása; Zalamédia Online; 2015. január 13.