Skip to main content
energiagazdaságközigazgatás: magyartechnikaterületfejlesztés

A helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatást támogató uniós pályázatok jelentek meg

Szerző: 2016. február 14.No Comments

„Újabb négy, közvetlenül a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését támogató pályázati felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, együttesen 59,6 milliárd forint értékben – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.

A helyi gazdaságfejlesztést segítő pályázat 5,6 milliárd forintos keretösszegére támogatási kérelmeket önállóan és konzorciumvezetőként kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai nyújthatnak be.

A felhívás kiemelt célja az önkormányzatok és az önkormányzati többségi tulajdonú vállalkozások kisléptékű termék-előállításhoz kapcsolódó logisztikai fejlesztéseinek támogatása. Eredményeként a helyi mezőgazdasági termékek helyi piacokra való hatékony eljuttatását, a helyi termékek értékesítési csatornáinak infrastrukturális támogatását szolgáló agrárlogisztikai beruházások valósulhatnak meg – hívta el a figyelmet az államtitkár.

A települési önkormányzatok közétkeztetési feladatai ellátásának a helyi alapanyagokra alapozott továbbfejlesztéséhez szükséges infrastruktúra és eszköz fejlesztése is megvalósulhat a nem vidéki térségekben – tette hozzá.

A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést támogató felhívás keretösszege 21 milliárd forint, erre önállóan és konzorciumvezetőként szintén kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai pályázhatnak.

A konstrukció keretében a helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt jelentő kulturális, épített vagy természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére nyílik lehetőség, a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érdekében.

Elsősorban azok a helyi, illetve a térségi jelentőségű fejlesztések nyerhetnek el támogatást, amelyek nem részei országos vagy nemzetközi hálózatoknak, de a térségben, illetve a helyben tartózkodás idejét meghosszabbító lehetőséget jelentenek – hangsúlyozta Rákossy Balázs.

A barnamezős területek rehabilitációjára összesen 6,4 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat. Célja a vállalkozások és befektetők, valamint a lakosság számára vonzó, környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakítása.

Az intézkedés elsősorban infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik fenntartható fejlődési pályára állításukat, továbbá hozzájárulnak a települések lakosságának megtartásához. Kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai jogosultak támogatási kérelmet benyújtani.

A zöld város kialakítását támogató felhívás 26,6 milliárd forintos keretösszeggel elsősorban azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket segíti, ahol a beruházások során olyan technológiákat, módszereket alkalmaznak, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a település működését.

Fontos, hogy a kialakított városi közterületek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltéséhez, és a fejlesztések a városi zöld környezet megteremtéséhez is hozzájáruljanak. Erre a felhívásra szintén a megyei jogú városok önkormányzatai jogosultak pályázni – ismertette az államtitkár.”

Forrás:
A helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatást támogató uniós pályázatok jelentek meg; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. február 12.
Megjelent a „Helyi gazdaságfejlesztés” című felhívás; Széchenyi 2020; 2016. február 12.
Megjelent a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhívás; Széchenyi 2020; 2016. február 12.
Megjelent a megyei jogú városok számára a Barnamezős területek rehabilitációja című felhívás; Széchenyi 2020; 2016. február 12.
Megjelent a megyei jogú városok számára a Zöld város kialakítása című felhívás; Széchenyi 2020; 2016. február 12.