Skip to main content
távközlés

Egy nyilvános, frekvenciabontásos lefedettségi térkép készül az elérhető LTE-frekvenciákról közösségi alapon

Szerző: 2016. február 21.No Comments

„A 4G szolgáltatás elindulásával kimozdult a mobilnet egy bizonyos állóvízből. Tavaly tovább lendült a dolog, új pályázatokat írtak ki, melyeket aztán a szolgáltatók elnyertek, vállalva, hogy kiépítik az ország teljes lefedettségét szolgáló hálózatot. Itt került képbe az a bizonyos B20 LTE frekvencia, ami a 800Mhz-es sávot jelenti. [Vidéken nagy valószínűséggel ezen a frekvenciasávon érhető el a 4G/LTE. Feltéve, ha a készülék támogatja ezt! Szerk.] …
Régóta foglalkoztatja a nagyérdeműt, hogy a kedves szolgáltatók milyen frekvencián szolgáltatják az LTE-t a különböző településeken. Városi legendák természetesen vannak, ahogy nagy általánosságban részinformációk is. De mi itt a Prohardveren gondoltunk egy nagyot, és megpróbálunk utánajárni a tényeknek. Ehhez pedig a segítségeteket szeretnénk kérni, amit természetesen kézzelfogható formában meg is köszönünk…(egy Doogee X5 LTE okostelefon készüléket fel is ajánlottak számunkra, ami természetesen 4G képes készülék, és támogatja a 800 MHz-es (band 20) frekvenciát, valamint egy tok szettet.)!

Ahogyan csináljuk:
– A programban csak regisztrált felhasználó vehet részt. Így könnyebb lesz a leendő telefon tulajdonosát kiválasztani és megkeresni a nyereményével.
– Kezdés időpontja a cikk megjelenése, vége pedig egyelőre nyitott. A már korábban adatot beküldők is részt vesznek a játékban.
– Érvényes adatszolgáltatásnak az minősül, ha az a következőket tartalmazza:
* mérés helye ( település, közterület, utcanév )
* az ott használt frekvencia ( Band 1, 3, 7, stb.. ) Ha valakinek az ideje engedi, több frekvenciát is kipróbálhat.
* a szolgáltató neve ( Telekom, Telenor, Vodafone, stb..)
* gps-koordináták a pontosság kedvéért.
* nicknév (a fórumon regisztrált felhasználónév)

Ha ezek mind megvannak, tökéletes adatszolgáltatást csináltatok…”

Forrás:
A nagy LTE frekvencia vadászat; Logout.hu; 2016. február 20.
Nagy LTE frekvencia vadászat!; Logout.hu; 2016. január 18.
Lásd még: Kihirdették a frekvenciapályázat eredményét; IT café; 2014. szeptember 28.
A 800 MHz-es digitális hozadék sáv jelentősége mobil szolgáltatói szempontból; Fiala Károly; HTE; 2013. március 12. (pdf)