Skip to main content
közigazgatás: magyar

Jász-Nagykun-Szolnok megye: a megyei kormányhivatal Felügyeleti Főosztályának feladatai

Szerző: 2016. február 27.No Comments

„A januári határidőcsökkentés betartása mellett, a Jász-Nagykun-Szolnok megyében zajló nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások hatósági támogatását valamint a vállalkozók teljes körűbb tájékoztatását emelte ki az idei év legfőbb feladatai közül Kollár István, a megyei kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztályának vezetője. Mint mondta, a közigazgatási hatóságok közötti hatékony koordináció gyorsíthatja a beruházások megvalósítását, és végső soron javíthatja az ország versenyképességét.

A komplex feladatokat ellátó főosztály a tavalyi integráció során a korábbi oktatási, hatósági és a felügyeleti osztály, valamint a szakigazgatási szervként működő építésügyi hatóság összeolvadásával jött létre. Kollár István hangsúlyozta, a szerteágazó területek munkáját, nem volt egyszerű feladat összehangolni, ám az elmúlt közel egy év tapasztalatai alapján, a szervezeti átalakítás erősítette az egyes munkakörök és szervezeti egységek közötti kapcsolatot, így a hatékony működést.

Kollár István kiemelte, az év során új feladatokat is kaptak, mint például az útdíj kompenzációval kapcsolatos döntések elbírálását, vagy a földárverésekkel, és a hazai anyakönyvezéssel kapcsolatos kormányhivatali feladatok ellátásában való közreműködést.

A tavalyi év fontos eseménye volt a kormányhivatalban a „Szolgáltató Kormányhivatali” modell kidolgozása és ehhez kapcsolódóan a hivatal 2015-2017. évi „Szolgáltatói Stratégiájának” megalkotása. „Ennek keretében ügyfeleket, vállalkozásokat, civil szervezeteket és polgármestereket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a kormányhivatal működéséről és milyen elvárásaik vannak a munkánkkal kapcsolatban” – mondta a főosztályvezető. Kiemelte, az eredmények azt mutatják, hogy az önkormányzatok igen fontosnak tartják a személyes, közvetlen kapcsolattartást, a gyors szakmai segítségnyújtást és a gyakorlatias szemléletű, aktuális szakmai rendezvények megtartását. Kollár István elmondta, a visszajelzéseknek megfelelően tavaly a negyedéves megyei jegyzői szakmai napok mellett, polgármesteri szakmai rendezvényt is szerveztek. Mindemellett 49 szakmai tájékoztatót küldtek az önkormányzatok részére – tette hozzá.

A szakmai segítségnyújtás mellett azonban a hagyományos felügyeleti tevékenység sem szenvedhet csorbát – emelte ki a főosztályvezető. Az év során 320 törvényességi felhívás 803 törvénysértésre hívta fel a figyelmet. A feltárt jogsértések 97 százalékát elfogadták és kijavították az önkormányzati döntéshozók.

Kollár István elmondta, a főosztály a helyi önkormányzati szerveknél tavaly összesen 9 település vonatkozásában végzett ellenőrzést, melyekre az anyakönyvi igazgatás, adóigazgatás, kereskedelmi igazgatás és állatvédelem ágazatok területét érintően helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálták az eljárási szabályok betartását. Az észlelt hibák kijavítására, a hibás joggyakorlat kiküszöbölésére az ellenőrzést végző részéről az összesítő jelentésekben minden esetben javaslatokat fogalmaztak meg, valamint intézkedési terv készítése hívták fel az ellenőrzött hatóság vezetőjét.

A főosztályon is jelentős feladatot jelentett a tavalyi év során a hadigondozotti ellátások jogosultsági feltételeiben bekövetkezett jogszabályi változás. A megyében az elmúlt évben 1644 hadigondozotti ellátás iránti kérelmet bíráltak el – ismertette a főosztályvezető.

Állami főépítészi feladatkörben eljárva érzékelhető volt, hogy az önkormányzatok készültek a 2014-20-as fejlesztési ciklusra, ennek megfelelően a Területi Operatív Programok indítására készülve módosították településrendezéssel kapcsolatos terveiket. „Az év során ezért részt vettünk 11 integrált településfejlesztési stratégia, 6 településfejlesztési koncepció, 31 településrendezési eszköz véleményezésében, egyeztetésében. 15 felkészítőt követően 24 építésügyi vizsgát szerveztünk, amiről a sikeres vizsgát követően 96 tanúsítványt állítottunk ki” – fogalmazott.

Az idei év feladatairól Kollár István elmondta, továbbra is szeretnék saját deregulációs, egyszerűsítési javaslataikkal támogatni a hatósági eljárások egyszerűsítésére, gyorsítására irányuló kormányzati törekvéseket. Az új jogszabályok minél gyorsabb és egységes elvek mentén történő gyakorlatba való átültetésében pedig szintén meg van a főosztálynak a saját felelőssége és feladata. „Összességében a területi közigazgatás szempontjából mozgalmas, sok feladattal és változással járó évre számítok” – tette hozzá a vezető.”

Forrás:
Az ország versenyképességét javíthatja a hatékony közigazgatás; OrientPress; 2016. február 26.