Skip to main content
közigazgatás: magyarpolitikai informatikatársadalom

Miénk itt a tér? – Budapest Open Knowledge Meetup

Szerző: 2016. március 18.No Comments

„Ez alkalommal a városok élhetőbbé tételével kapcsolatos közösségi tudásról, szolgáltatásokról lesz szó.
Helyszín:
MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Országház utca 30., Budapest (térkép)
Időpont: 2016. március 21., 17h

Le Marietta: A Járókelő.hu összeköti az önkormányzatokat a városlakókkal. A weboldal és mobil alkalmazásai segítségével gyűjthetők a bosszantó városi problémák fotói és leírásai – ezeket a Járókelő önkéntesei juttatják el az illetékeseknek. A Járókelő segít abban, hogy a megoldásokat ne csak dokumentálják a felhasználók, hanem értékelhessék is azt, hogyan működik a városuk. Az előadásból a Járókelő.hu eddigi adatfelhasználási gyakorlatait (pl. statisztikák közlése) ismerhetjük meg, illetve azt is, hogyan használhatók fel egy ilyen „kátyúbejelentő” oldalon gyűjtött adatok az önkormányzatok munkájában.

Szerdahelyi-Németh Klára (településtervező, Budapest Dialog alapító): A Budapest Dialog közösségi városfejlesztő portálon keresztül bárki megoszthatja fejlesztő ötletét, projektjét, arra visszajelzéseket és felajánlásokat gyűjthet. Az oldal azért jött létre, hogy a lakosság fejlesztő ötleteit, támogatható elképzeléseit összegyűjtse és eljuttassa az érdekelt szereplőkhöz. Az önkormányzatok számára pedig lehetőséget adjon megvalósulás előtt álló fejlesztési elképzeléseik innovatív bemutatására, a fejlesztéseket megelőző párbeszédre, mely elősegíti a nagyobb társadalmi támogatottságot és a kis léptékű, költséghatékony fejlesztések megvalósulását. A portál aktív használói közé lelkes, fejleszteni akaró civileket, vállalkozásokat és az önkormányzatokat várják.

Villámelőadások (10 perc):
Halász Levente (Kodolányi János Főiskola):
Élhető várossá válást célzó megoldások Miskolcon
A régi füstös, túlzsúfolt megyeszékhely egy nagyváros kulturális és funkcionális centrumaként pozicionálja újra magát. A város főnixmadárként születik újjá, mind a helyiek pozitív véleménye, mind az oda látogató magyar és külföldi turisták számának exponenciális emelkedése egyértelmű bizonyítéka az élhető várossá válás sikereinek és követendő fejlődési utat jelent a jövőben is.

Berki Márton (MTA TK Szociológiai Intézet; ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék):
„Right to the City”, avagy a városhoz való jog
Az előadás a térbeli-társadalmi kirekesztés kérdéskörét egy tágabb elméleti keretbe, a „Right to the City” (= a városhoz való jog) koncepciójába helyezi. Az arra vonatkozó magyarázatokat igyekszik bemutatni, hogy miért értékelődött fel a város csereértéke a használati értékének rovására, ez miként vezetett a városi tér fokozatos kommodifikációjához, hogyan kerülnek ki a városi közterek a „köz” tulajdonából, illetve hogy bizonyos csoportokat miként zárnak ki a városkép (át)alakításának folyamatából.”

Forrás:
Miénk itt a tér?; Budapest Open Knowledge Meetup; 2016. március