Skip to main content
gazdaságinformatika

Nyílt felhőszolgáltatást indít a Telekom

Szerző: 2016. március 20.No Comments

„A Huawei hálózati technológiáját használó felhőszolgáltatást indít üzleti felhasználóknak a Deutsche Telekom – jelentette be a hannoveri CeBIT vásáron a német távközlési konszern.

A számítástechnikai infrastruktúrát szolgáltatásként (Infrastructure as a Service = IaaS) az ügyfelek rendelkezésére bocsátó üzleti modell lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy megfizethető, folyamatosan a legmagasabb technológiai színvonalon tartott és biztonságos számítástechnikai háttér birtokában a lehető leggyorsabban tudjanak reagálni a változó piaci kihívásokra.

A Deutsche Telekom (DT) nyílt felhőszolgáltatása, az „Open Telekom Cloud” technológiai hátterét a Huawei Technologies hardver- és szoftvermegoldásai biztosítják. A Rendszert a DT leányvállalata, a T-Systems üzemelteti majd. A Open Telekom Cloud székhelye a szigorú német adatkezelési törvények joghatósága alatt Európa legkorszerűbb adatközpontjában, a szász-anhalti Biere-ben lesz.

A Pierre Audoin Consultants (PAC) elemző cég szerint jelentős kereslet mutatkozik a német nyílt felhőszolgáltatások iránt. „Számos európai vásárló számára igen vonzó lesz egy német szolgáltató által kínált olcsó és bővíthető nyilvános felhőszolgáltatás, amelyet a szigorú német adatvédelmi törvények óvnak” – mutatott rá Andreas Zilch, a PAC Németország alelnöke, hangsúlyozva, hogy „a versenyképes szolgáltatás és a német jogok biztonsági kombinációja jelenleg egyedi terméknek számít”.

A Deutsche Telekom célja, hogy 2018 végére megduplázza az üzleti felhasználóknak szánt felhő alapú szolgáltatásokból származó bevételét.”

—-

„… Az Open Telekom Cloud egy úgynevezett OpenStack-alapú IaaS megoldás, amely gyors hozzáférést biztosít egy rugalmas, megfizethető és biztonságos számítástechnikához, tárolóhoz, hálózati elemekhez és egyéb szolgáltatásokhoz. Az új szolgáltatás egyben segítségére lesz a Deutsche Telekomnak is, hogy stabilan megvesse lábát abban a piaci szegmensben, amelyet eddig nagyrészt amerikai cégek domináltak.

Az Open Telekom Cloud lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egy központi portálon keresztül, mindössze néhány kattintás segítségével megrendeljék informatikai infrastruktúrájukat és szoftver megoldásaikat, így az erőforrások perceken belül elérhetővé válnak számukra. A Deutsche Telekom ügyfelei ezen egyszerű és rugalmas szolgáltatás segítségével digitalizálják üzleti modelljeiket. A szolgáltatást úgy lehet méretezni, hogy megfeleljen minden méretű szervezet számára, iparágtól, vállalkozás mérettől függetlenül.

A nemzetközi SAP vállalat az egyik első az Open Telekom Cloud felhasználói és szolgáltatói között. A T-Systems elsőként biztosítja majd a gyakran használt SAP alkalmazások, valamint az SAP HANA technológia számára a szükséges infrastruktúra szolgáltatásokat a nyilvános Telekom felhőben. Ezek a szolgáltatások kombinálhatók a nyilvános és a privát felhők bármelyikével is.

A Biere-i adatközpont, valamint madgeburgi „ikertestvére” adnak otthont a Deutsche Telekom szinte minden technológiai ökoszisztémájának és szoftver partnerének. A Deutsche Telekom-féle „Felhők Háza” rövid távolságokat kínál az alkalmazások, illetve a felhők egymással való összekötéséhez. A T-Systems felhő alapú számítástechnika szakértői tapasztalatának hasznosításával adatok és egész alkalmazási környezetek könnyedén átvihetők a nyilvános felhőből egy még jobban védett, privát felhőbe…”

Forrás:
Nyílt felhőszolgáltatást indít a Telekom; Híradó.hu/MTI; 2016. március 17.
Felhőszolgáltatást indít a Deutsche Telekom; SG.hu/MTI; 2016. március 17.
CeBIT: Deutsche Telekom startet „Open Telekom Cloud“; Björn Greif; ZDNet; 2016. március 14.
Lásd még: OpenStack és Wikipédia