Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetközigazgatás: külföldön

Cluj Innovation Days: nekünk is megvan az esélyünk a saját unikornisainkra

Szerző: 2016. április 4.No Comments

„Kolozsvár és környéke rendkívül izgalmas lehetőség a vállalatok számára, hiszen „hihetetlenül”magas a tehetséges fiatalok száma – hangzott el a negyedik alkalommal megszervezett rendezvényen.

„Mára szinte minden területen a digitalizáció vált a fő témává. A gyártóktól, a technológiai cégeken és a tanácsadó vállalatokon át mára a politikát is meghódította a technológia. Amit csak digitalizálni lehet, az digitalizálva lesz, ágazattól függetlenül. A technológia egyre nélkülözhetetlenebbé válik az egészségügyben, a közigazgatás szintjén, az oktatásban, a gyártásban és a szállításban is” – jelentette ki a negyedik alkalommal megrendezett Cluj Innovation Days keretén belül tartott sajtótájékoztatón Hajdu Péter, a rendezvény fő partnereként számon tartott Cisco Délkelet-Európáért felelő ügyvezető igazgatója.

A Cluj IT Cluster által szervezett rendezvény idei két fő témája a digitális orvoslás és a digitális közigazgatás. A Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen szervezett kétnapos rendezvényen mintegy 500-an vesznek részt: orvosok és kutatók, illetve a vállalati, az egyetemi és a közszféra képviselői.

Hajdu elmondta, a jövőben minden vállalat technológiai céggé fog átalakulni. Azok a vállalatok pedig, amelyek fejlettebb technológiák kifejlesztésére vagy alkalmazására lesznek képesek, jelentős versenyelőnyben lesznek a többiekhez viszonyítva. „A technológia növeli a termelékenységet és a termelés, illetve fejlesztés során növeli az alkalmazottak hozzáadott értékét, ezáltal pedig magasabb életszínvonalat eredményez” – mutatott rá Hajdu. A Cisco regionális igazgatója rendkívül fontosnak nevezte a kolozsvári IT Cluster munkáját, és arra is rámutatott, hogy Kolozsvár és környéke rendkívül izgalmas lehetőséget jelent a technológiai vállalatok számára, hiszen helyi szinten „hihetetlenül” magas a tehetséges fiatalok koncentrációja.

„Hiszek abban, hogy az innováció által Romániának is megvan rá a lehetősége, hogy csökkentse a lemaradását a fejlett országokhoz viszonyítva, hiszen a hazai high-tech ipar határozottan ebbe az irányba indult el” – csatlakozott Marius Bostan, kommunikációért és információs társadalomért felelő miniszter. „Azért jöttem el erre a rendezvényre, hogy ötleteket és elképzeléseket gyűjtsek a kormánynak. A magánszféra az ilyen eseményekkel, mint a Cluj Innovation Days, komoly lehetőséget teremt arra, hogy a hatóságok fejlesztési lehetőségeket azonosítsanak a közigazgatás szintjén” – jelentette ki Bostan. A miniszter arra is rámutatott, hogy az állam önmagában nem lesz képes megfelelni a technológiai fejlődés által nyújtott kihívásoknak, ezért a versenyszférával, valamint az olyan szakmai szervezetekkel szeretnének partnerségre lépni, mint a kolozsvári IT Cluster.

Bostan elmondta, a minisztériumnál hisznek a kis- és közepes vállalatokban, valamint az intelligens és az innováció mellett elkötelezett vállalkozók startupjaiban. „Úgy gondolom, hogy nekünk is van esélyünk a saját unikornisaink, 1-2 olyan startup megjelenésére, amelyek a semmiből indulva jelentős globális sikereket érhetnek el” – mondta a miniszter. Hozzátette: az ilyen sikertörténetek megjelenése azt is eredményezheti, hogy a romániai startup-ökoszisztéma rendkívüli fejlődésnek indul, hiszen Romániában is adottak azok a feltételek, amelyek a már sikereket elérő országokra jellemzőek voltak.

Stelian Brad, a kolozsvári IT Cluster elnöke azt emelte ki, hogy a negyedik alkalommal megszervezett Cluj Innovation Days a többi rendezvényhez viszonyítva abban különleges, hogy az egyetemi szféra képviselői mellett mind a gazdasági, mind a helyi- és a központi közigazgatás szakértőit is megszólítja. Brad elmondta, napjainkban annak az átmenetnek vagyunk tanúi, amely az információs társadalom végét, és egy új, tudás alapú társadalom létrejöttét jelenti. „Elég abba belegondolni, hogy az általunk létrehozott bürokratikus struktúrák és rendszerek a felgyorsult világ által állított kihívásoknak egyre kevésbé képesek megfelelni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az adatok feldolgozását segítő informatikai rendszerekbe történő befektetésekre úgy tekintsünk, hogy azok a közjó érdekében jönnek létre” – jelentette ki Brad.

Brad arra is kitért, hogy az idei konferencia központi témájaként választott digitális orvoslás szekcióban tartott előadások során is rámutattak arra, hogy az információs technológiák alkalmazása a területen a betegek közötti esélyegyenlőség megjelenéséhez vezethet világszerte. Az IT Cluster elnöke szerint az orvostudomány ilyen szintű megreformálása pedig nem csupán azt jelentheti, hogy „a megfelelő beteg, a megfelelő szakértő bevonásával a lehető legjobb kezelést kapja, bárhol a világon”, hanem azt is, hogy az elérhető adatbázisok feldolgozásával és újak létrehozásával az orvoslás rendkívül hatékonnyá válik a jövőben.

Kitért arra is, hogy az ilyen, hosszútávon létrehozható eredmények érdekében a kolozsvári IT Cluster tagjai missziójuknak tekintik, hogy ne önmagában csak egy szervezetet alkossanak, hanem az egyetemi szféra bevonásával egy dinamikusan fejlődő ökoszisztémát hozzanak létre Kolozsváron és környékén. Ez ugyanis véleménye szerint alapját jelentheti egy innovációra és tudásra épülő környezet létrehozásának. Brad azt is kiemelte, hogy a klaszteren belül több olyan munkacsoportot is létrehoztak már, amelyek nem csupán a rövidtávú célokra kívánnak választ nyújtani, hanem olyan jelentős projekteken is dolgoznak, mint például a Cluj Innovation City…”

Forrás:
Cluj Innovation Days: nekünk is megvan az esélyünk a saját unikornisainkra; Kicsid Attila; Pénzcsinálók; 2016. április 2.