Skip to main content
gazdaságInternetközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A szolgáltatók csapdája – avagy mire figyeljünk, ha változik a lakcímünk

Szerző: 2016. április 6.One Comment

„Idén legalább 170 ezer ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia lakcímkártyája cseréjéről és az azt követő közműátírásról – derül ki a változásbejelentő.hu ingatlanpiaci szakemberek bevonásával készített legfrissebb összefoglalójából.

A csok miatt is sok lesz a változás
Magyarország online ügyintézési specialistája szerint a 155 ezer ingatlaneladás és a 15 ezer újonnan épített ingatlan mellett a Központi Címregiszter elindulása miatt is több ezer lakcím változik idén. A változásbejelentő.hu ugyancsak figyelmeztet: a lakcímváltozást a hivatalos szerveknél 3, a szolgáltatóknál a törvényben előírt 15–30 napon belül be kell jelenteni – az ezt elmulasztók bírságot kaphatnak és jogi felelősségre vonást is kockáztatnak.

Ingatlanpiaci adatok alapján már az élénkülő tavalyi lakáspiacon is 135 ezer lakás cserét gazdát, a szakemberek 2016-ban a forgalom 20 százalékos növekedésére és 150–155 ezer ingatlan adásvételére számítanak.

„Az újépítésű lakásokra január 1-jével bevezetett 5 százalékos áfa, illetve a kormányzat Családi Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) bevezetéséből adódó keresletélénkülés miatt számos felfüggesztett lakásépítési projektet indítanak újra idén a fejlesztők. A korábban kiadott építési engedélyek és a piaci trendek alapján idén az új lakások építése elérheti a 10–15 ezret” – mutatott rá Markó Gergely, a City Cartel ingatlanközvetítő hálózat értékesítési vezetője.

Bírság lehet a mulasztás vége
Ez azt jelenti, hogy a lakáskeresésre, adásvételre, költözésre, valamint a felújításra és berendezésre fordított átlagosan 3,5 hónapnyi idő után 170 ezer új tulajdonosra, illetve családtagjaikra várnak további ügyintézési terhek. Először is a megváltozott lakcímet kell bejelenteni az új lakóhely szerinti okmányirodában vagy az önkormányzatnál.
Ennek a költözéstől számított 3 munkanapon belül eleget kell tenni. Ezt érdemes betartani, mert a bejelentés elmulasztása a hatályos jogszabályok szerint 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal járhat – derül a változásbejelentő.hu összefoglalójából.

A közművekről se feledkezzünk meg
A lakcímbejelentéshez több hivatalos iratra, a személyi igazolványra, a régi lakcímkártyára, lakcímbejelentő lapra, illetve 30 napnál nem régebbi adásvételi szerződésre, valamint több órányi türelemre is szükség lehet. Bár a legtöbb okmányirodában és önkormányzatnál már online foglalható ügyintézési időpont, ritkán van szabad hely a következő napokra, azaz érdemes előre tervezni.

Az új lakcímkártya kézhezvételét követően a következő időigényes – és esetenként meglehetősen macerás – lépés a közmű-szolgáltatói (gáz, villany, távhő, víz, csatorna, szemétszállítás) és telekommunikációs (mobil, vezetékes telefon, internet, TV) szerződések átíratása, melyre általában 15, a vízszolgáltatók esetében pedig 30 munkanap áll az új tulajdonos rendelkezésére.
Hagyományos ügyintézés esetén ehhez szükség van az adásvételi szerződésre vagy az új tulajdoni lapra, a mérőóra átadását és átvételét igazoló dokumentumra, valamint az eladó és vevő által aláírt bejelentő lapra és különböző nyilatkozatokra is. Mivel az ügyfélszolgálatok nyitvatartási ideje általában egybeesik a Magyarországon általánosnak tekinthető munkaidővel, az átlagosan 5-8 szolgáltató felé történő adatbejelentés „offline”, azaz személyes ügyintézése akár 3 napunkba is kerülhet.

Nem könnyítik meg a helyzetünket
Akik a halogatást választják még a sorbanállásnál is többet kockáztatnak: több szolgáltatói szerződés pénzbüntetéssel szankcionálja a közmű-szolgáltatói adatváltozás bejelentésének elmulasztását.
“Az ügyfelek helyzetét nem könnyíti meg, hogy szolgáltatónként eltér, mennyi időn belül és milyen módon kell bejelenteni a megváltozott adatokat. Ráadásul vannak olyan élethelyzetek, mint a költözés, vagy a házasságkötés, amikor egyidőben több szolgáltatóhoz is be kell jelenteni megváltozott név- és címadatainkat” – fogalmazott Szabó Péter a változásbejelentő.hu ügyvezetője.
Hozzátette: eladóként is érdemes meggyőződni arról, hogy a közműátírás megtörtént. Ha ugyanis az adásvétel tényét nem jelentik be a szolgáltatónak, és az új lakó például tartozást halmoz fel, akkor azt a még mindig élő szerződéssel rendelkező volt tulajdonoson hajthatja be a szolgáltató.

Rengeteg lehet a kiesés a családnak
Vízművek esetében a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt a vízmérő átírásakor díjat számítanak fel, amelynek mértéke 180 napon túli bejelentés esetén bruttó 6 ezer forint, egy éven túli bejelentés esetén pedig akár 12 ezer forint is lehet. A gázszolgáltatóknál pedig a közüzemi szerződés hatályos marad a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes bejelentés esetén is, ennek megfelelően az új fogyasztó igénybejelentéséig a régi tulajdonos felel a fogyasztási díj megfizetéséért, szerződésszegő magatartás esetén pedig a következményekért.

“Számításaink szerint az átlagosan 5-8 szolgáltatót érintő közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei akár a 6-11 ezer forintot is elérhetik, míg az ügyintézésre fordított szabadidő további 10 ezer forint kiesést jelent naponta a családoknak. A változásbejelentő.hu használatával ez mindössze 30 percet vesz el az időnkből, és több szolgáltató esetén is mindössze pár ezer forintba kerül – emelte ki az adatváltozási szakember. A jogkövetkezmények és a lehetséges büntetési tételek fényében pedig ez különösen kifizetődő ráfordítás.”

Két éve tart a felülvizsgálat
A változásbejelentő.hu vezetője hozzátette: a 2015 nyarán létrehozott Központi Címregiszter adatbázis-harmonizációs folyamata várhatóan ugyancsak több ezer lakcímváltozást indukál idén. A Központi Címregisztert azért hozták létre, hogy egy adott ingatlan esetében a lakcímnyilvántartó rendszer és az ingatlan-nyilvántartási rendszer ugyanazt a címet tartalmazza.
A címek felülvizsgálata két éve tart, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) adatai szerint jelenleg 40 százalék körüli az országos feldolgozottsági arány. (A lakcím-harmonizációs folyamat jelenleg is folyik Győrben, Székesfehérváron, Visegrádon és Szigetszentmiklóson.)

A címek felülvizsgálata és egységesítése során Budapesten és vidéken több tízezer ember címe változhat meg költözés nélkül, ami a lakcímkártyák cseréje mellett közmű- és más szolgáltatói ügyintézési kötelezettséggel is jár majd. A több mint 100 hazai szolgáltató felé történő adatváltozás-bejelentést lehetővé tévő változásbejelentő.hu-n természetesen a vidéki címváltozásokkal kapcsolatos szolgáltatói ügyek is elintézhetőek…”

Forrás:
A szolgáltatók csapdája – avagy mire figyeljünk, ha változik a lakcímünk; TőzsdeFórum; 2016. március 28.
Megjegyzés: Az eGov Tanácsadó Kft. az egyik tulajdonosa a változásbejelentő.hu-t üzemeltető startup cégnek, a DeltaRegister Kft-nek.