Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szakmai szervezetek tiltakoznak a pszichológusi kamarai törvénytervezet ellen

Szerző: 2016. április 18.No Comments

„Szakmai és jogi szempontból is elhibázottnak és kifogásolhatónak tartja a pszichológusok kamaráját létrehozó törvénytervezet jelenlegi normaszövegét több szakmai szervezet.

A Bagotai Tamás, Kökény Veronika, Tornyossy Mária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, valamint Rudas János pszichológus szignálta, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben az áll: a kamarai törvénytervezetet nem előzte meg többéves, széles körű szakmai vita, sok szervezet és szakember is csak azután szerzett tudomást arról, miután a szakminisztérium februárban véleményezésre közzétette a honlapján. Ezután jelentős szakmai szervezetek jelezték: jelenlegi formájában nem támogatják a törvénytervezetet, mivel azt szakmai és jogi szempontból is elhibázottnak és kifogásolhatónak tartják – írták.

A szervezetek nyilvánosan is elérhető véleménye szerint a jelenlegi tervezetre épülő pszichológuskamara sem a szakmai érdekképviseletet nem tudná hatékonyan ellátni, sem a jogszerűtlen szakmagyakorlókkal szemben nem tudna hatékonyan fellépni – hangsúlyozták.

A közleményben a tervezet ellen tiltakozó, illetve azt kifogásoló szervezetek közé sorolták az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Szakpszichológiai és Pszichoterápiás Klinikai Szakpszichológiai Tagozatát, a Semmelweis Egyetem Klinikai Szakpszichológiai Tanszékét és a 16 tagszervezet tömörítő Pszichoterápiás Tanács Szövetséget. Az utóbbin belül külön is jelentős kifogást fogalmazott meg a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület, a Magyar Analitikus Pszichológiai Egyesület, a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület, a Magyar Pszichodráma Egyesület, valamint a Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület – közölték.

A társszakmák részéről szintén kifogásolta a tervezetet a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Pszichopedagógiai Szakosztálya, a Magyar Gestalt Egyesület, az Integratív Hipnózis Egyesület, valamint a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége – tették hozzá.

A közlemény szerint a tiltakozások és kifogások kizárólag a törvénytervezetre vonatkoznak. „Véleményünk szerint a szakma nyitott egy széles körű konszenzuson alapuló, demokratikus párbeszédben formálódó érdekképviselet vagy kamara létrehozására, de ez a jelenlegi folyamat nem ilyen” – zárták soraikat.

A Magyar Hírlap szerdai számában közölte, hogy lezárult a pszichológusok kamarájának létrehozásáról szóló törvénytervezet társadalmi vitája. A lap ismertetése szerint a kamara feladata lenne az érdekérvényesítés mellett a szakképesítés nélkül pszichológiai jellegű tevékenységet végzők kiszűrése. Pszichológusként csak az kaphatna működési engedélyt, aki tagja a kamarának, egyúttal létrejönne a mindenki számára elérhető, nyilvános pszichológus-nyilvántartás is, amelyben az egyetemi okleveles pszichológus diplomával rendelkezők szerepelnének.”

Forrás:
Szakmai szervezetek tiltakoznak a pszichológusi kamarai törvénytervezet ellen; Híradó.hu; 2016. április 14.