Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarszakirodalom

Megjelent a NAV 2015-ös évkönyve

Szerző: 2016. május 23.No Comments

„Nyolcszázötvenmilliárd forinttal több bevétel érkezett tavaly az adóhivatalhoz, mint egy esztendővel korábban, a hatóság számláira így 2015-ben összesen 12 300 milliárd forint futott be. A hatalmas összeg egyharmadát önmagukban a társadalombiztosítást megillető pénzek adták, további egynegyedet pedig a forgalmiadó-bevétel tett ki.

Igen szép summa futott be tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) – derül ki a szervezet nemrégiben közzétett összegzéséből. A számsorok szerint az elmúlt évben valamivel több mint
12 300 milliárd forintot fizettek be a hazai cégek és magánszemélyek. A 2015-ös summa önmagában is hatalmasnak tűnik, az egy esztendővel korábbi bevételt figyelembe véve pedig még komolyabb tételről beszélhetünk. A tavaly beérkezett összeg ugyanis 850 milliárddal haladta meg a 2014-est, ami hétszázalékos emelkedésnek felel meg.

Az adóhivatal kimutatásából részleteiben is kiderül, hogyan is állt össze a sok száz milliárdos többlet. A növekmény tulajdonképpen abból származott, hogy az öt nagy köztehertípusból – a személyi jövedelemadóból (szja), a társadalombiztosítási járulékokból, az áfából, a jövedéki, valamint a társasági adóból – a korábbihoz képest jóval nagyobb tételek érkeztek. A NAV összegzése a magánszemélyek befizetéseiről szólva például arra hívta fel a figyelmet, hogy az szja-bevétel azért lehetett magasabb, mert a gazdálkodók a végrehajtott bérfejlesztések mellett szinten tartották, bizonyos esetekben növelték is a különböző többletjuttatásokat. A magánszemélyek tavalyi befizetései összességében megközelítették az 1690 milliárd forintot, ami majdnem százmilliárddal múlta felül a 2014-es értéket.

A társadalombiztosítási járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek szintén komoly növekedést mutattak, aminek okát az adóhivatalnál elsősorban a kedvező munkaerőpiaci folyamatokban és abban látták, hogy a jövedelmi viszonyok is előnyösen változtak. Tavaly összesen 4055 milliárd forintnyi közteher érkezett a társadalombiztosításhoz, ami pontosan 270 milliárddal szárnyalta túl az előző esztendő adatát.

Az államkincstár forgalmi adóból is többre tett szert tavaly, mint annak előtte. Ebben – a hatósági feltételezés szerint – a kedvező külpiaci történések mellett az játszhatta a döntő szerepet, hogy a lakosság a korábbinál nagyobb összeget hagyott a honi boltokban és a szolgáltatóknál.

Kimutatásában a lényeges szempontok között nevezte meg az adóhivatal a gazdaság illegális szereplőinek kiszorítását is: az online pénztárgépek rendszere és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzése úgyszintén komoly pénzeket hozhatott a közkasszának. A különféle tényezők együttes hatásaként 3285 milliárd szerepelt a tavalyi áfabevételt megmutató rubrikában. Az adóbevételek egy esztendővel korábbi listáján 250 milliárddal kisebb összeg állt ebben a sorban.

A társasági adó szintén jól hozott tavaly az állam konyhájára, a százötvenmilliárdos többlet ezen a téren nem nevezhető mindennaposnak. Az alkohol, a benzin és a cigaretta után beszedett jövedéki adónál szintén emelkedő értékeket jegyzett fel az adóhivatal: a 2015-ös ezermilliárdos summa nyolcvanmilliárd forintos többletet jelentett 2014-hez képest.

Az adatok értékelésekor a NAV-nál rámutattak, hogy a mögöttünk hagyott időszakban leginkább az általános külső és belső gazdasági körülmények alakították a folyamatokat, így ezek szabták meg az állami bevételek nagyságát is. S mivel a viszonyok kedvezően változtak, a forgalmi jellegű adókból ugyanúgy többre számíthatott a kincstár, mint a jövedelem után szedett közterhekből.”

Forrás:
Sokkal többet fizettünk be tavaly a hatóságnak; Jakubász Tamás; Magyar Idők; 2016. május 22.
NAV Évkönyv 2015; Nemzeti Adó- és Vámhivatal; 2016. május 10. (pdf)