Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatás: magyartörvények, határozatok

A közműszolgáltatók kötelesek lesznek átengedni szélessávú hálózat építésére alkalmas infrastruktúrájukat ilyen hálózatok létesítése céljából más piaci szereplők számára

Szerző: 2016. május 29.No Comments

„Sok internetező…nem tud másik, olcsóbb vagy jobb szolgáltatót választani, mert a konkurencia nincs jelen a környéken, de egy törvénymódosításnak hála ez a helyzet hamarosan megváltozhat.

„Szennyvízhálózatban, gázcsövek mentén, és az áramszolgáltatók oszlopain is kötelező lesz helyet biztosítani a hírközlési szolgáltatóknak, hogy fejleszteni tudják a szélessávú hálózatukat”
– ez áll az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) július 1-én hatályba lépő módosításában. Ennek óriási a jelentősége, mert a hálózatépítésben még mindig a földmunka a legdrágább, ez teszi ki az összköltség 60-70 százalékát – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtöki háttérbeszélgetésén.

A magyar törvényhozás egy 2014-es uniós irányelvet implementált csöppnyi késéssel. Az új szabályok értelmében bármely szolgáltató köteles lesz információkat kiadni az őt megkereső hírközlési szolgáltatónak, hogy hol vannak vezeték hordozására alkalmas oszlopai, vagy optikai kábel behúzására alkalmas szabad csőnyílásai. Ha rendelkezik ilyesmivel, akkor azt köteles átengedni.

„Ezt nagyon várják a hírközlési szolgáltatók, mert bizonyos területeken egyáltalán nem tudnak építkezni” – mondta Beke Nándor szabályozási igazgató. Persze az NMHH számít jogvitákra is azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatók hajlandók-e átengedni az infrastruktúrát, és még több esetben arról, hogy milyen áron lesznek hajlandók engedni.
Összességében arra számít az NMHH, hogy a szabályozásnak hála csökkenni fognak a díjak, és ez lökést ad a szélessávú fejlesztéseknek.

„Olyan területeken is kiépülhetnek párhuzamos hálózatok, ahol eddig gazdasági vagy más okból eddig ez nem ment.”

Nagyon úgy tűnik az adatok alapján, hogy szigetszerűen erős verseny alakult ki – mondta Beke Nándor. Ugyanakkor az is látható, hogy bizonyos városokban teljesen más árazást alkalmaznak, mint két faluval arrébb. Az NMHH arra számít, hogy a közművek jobb kihasználtsága, és az ezzel járó díjcsökkenés, végül a fogyasztói árban is megjelenik. Ezt azonban a hírközlési hatóság nem tudja befolyásolni, mert a távközlés kiskereskedelmi piacon az EU-ban nincs árszabályozás.

Az új törvény szigorúbban szabályozza a felek közti kommunikációt, és azt is meghatározza, hogy mit kell tartalmaznia az ajánlatnak, a megkeresést követően hány napon belül kell létrejönnie a megállapodásnak, és kivétel nélkül felsorolják azokat az eseteket, amikor elutasítható az együttműködés.

A hálózatfejlesztés segíti majd az e-közmű-rendszer is, a terv ugyanis az, hogy a szolgáltatók egy online térképes adatbázisban is megnézhessék, kinek merre van hírközlési célra is használható infrastruktúrája. Most ezt egyáltalán nem látják a távközlési cégek, úgy kell odamenniük a közműszolgáltatókhoz, hogy az őket érdeklő szakaszon hol található infrastruktúrájuk.”

Forrás:
Megszűnnek a társasházi netmonopóliumok; Tóth Balázs; Index.hu 2016. május 26.