Skip to main content
gazdaságinformatika

Hogyan használhatjuk a drónból nyert okos adatokat a mezőgazdaságban?

Szerző: 2016. június 21.június 24th, 2016No Comments

„Hogyan kerül be az agrárium, mint téma egy alapvetően IT jellegű, üzleti intelligencia konferencia programjába? A válasz egyszerű: a versenyképes mezőgazdaság már nem lehet meg adatokra épülő informatikai támogatás nélkül; a precíziós – vagy más néven helyspecifikus- gazdálkodás mentén találkozik egymással ez a látszólag két teljesen különböző világ.

A T-Systems Magyarország május végén rendezte meg az immár tradicionális üzleti intelligencia konferenciáját, melynek keretében Zsoldos Tamás beszélt a mezőgazdaságból nyert rengeteg adat okos feldolgozásáról, valamint a vállalatnál jelenleg is zajló „Drone as a Service” innovációs projektről.

Nehéz terep
A mezőgazdaság számos kihívás előtt áll, amelyek alapvetően arra sarkallják a gazdálkodókat, hogy növeljék a hektáronkénti terméshozamokat. 2050-re világszerte közel 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, a gazdasági és hatékonysági verseny is erősödik mind az európai országok között, mind pedig globálisan. Átalakulóban van az EU-s – és így a magyar – agrártámogatási rendszer is, valamint 2020-tól várhatóan jelentősen csökkenni fognak a területalapú támogatások. Vagyis egyértelműen olyan megoldásokat kell keresni, amelyekkel a termelékenységben fel lehet venni a versenyt. Ebben segít az infokommunikáció, pontosabban a termőföldekből nyert adatok elemzésével adott gazdálkodási válaszok.

Adatok mindenhonnan
A precíziós gazdálkodás nem új keletű fogalom, már a ’90-es években megjelent külföldön és szinte a kezdetektől jelen van Magyarországon is. Az évek alatt a technológia fejlődésével párhuzamosan folyamatosan bővültek a lehetőségek, tágult a mozgástér, így ma már egyre pontosabb adatok állnak rendelkezésre a gazdálkodók számára. Akár centiméteres pontossággal lehet feltérképezni és művelni egy földterületet – adatokat szolgáltatnak és precíziósan irányíthatóak az erő- és munkagépek, léteznek már kihelyezhető szenzorok, szondák, meteorológiai állomások, a műholdak pedig nagy felbontással látnak szinte mindent.

A precíziós gépek viszont önmagukban még nem teremtik meg a precíziós gazdálkodást, kell mögéjük egy olyan információs adatbázis és erős informatikai háttér, amely többlettudást ad, és rendszerszintre emeli a teljes folyamatot.

Adatgyűjtéssel, elemzéssel és tervezéssel a precíziós technológia alkalmazása látványos hozamnövekedést hozott: a Széchenyi István Egyetem egy kutatási területen egy többéves projekt keretében 6 tonnáról 9,8 tonnára növelte a kukorica terméshozamot, mindezt már a kétezres évek elején!

Drónok a földek felett
A T-Systems Magyarország szakemberei a “Dron as a Service” projekt keretében jelenleg egy, a mezőgazdaságban használható légifelvételre épülő technológiai megoldáscsomag kifejlesztésén dolgoznak. A cél az, hogy a távérzékelésből kinyert adatokat, információkat döntéstámogató eszközként használhassák a gazdálkodók. A projektben egy pilot keretében 100 hektáros repceföldön kelési sikerességet vizsgáltak a szakemberek. A műszaki koncepció lényege, hogy a drón által készített képek feltöltésre kerülnek a felhő alapú adatközpontba, ahol az előfeldolgozás során kvázi-automatikus képjavítás, képillesztések és a térképre helyezés történik. A következő lépés már a konkrét döntéstámogatás, ami segít értelmezni a felvételből kinyert adatokat különféle ún. vegetációs indexekkel, majd agronómus támogatással születik egy javaslat a földterület művelésére vonatkozóan: kimenetként például egy helyspecifikus műtrágya kijuttatási térkép készülhet.

A távérzékelés történhet drónnal, kisgéppel vagy akár műhold segítségével, a különböző eszközök különböző igényekre adhatnak választ. Drónnal kis magasságban lehet repülni, kisgéppel pedig jóval fejlettebb szenzorokkal felvértezve 1000 méteres magasságban, ezért más-más felvételek készülnek ugyanarról a területről. Ezeket egészíthetik ki, de akár ki is válthatják a műholdképek. A kulcs az, hogy a felvételekből milyen adatok nyerhetők ki, és ezeket hogyan lehet valóban használható információkká, döntéstámogatási javaslattá alakítani a felhasználók számára.

A Gartner piacelemző cég szerint a 21. század kőolaja az adat. A T-Systems azon dolgozik, hogy széleskörű portfóliójával egyetlen integrált megoldássá foglalja össze a már meglévő technológiai elemeket, és így egy rendszerben, kényelmesen, felhasználóbarát módon lehessen dolgozni az értékes adatokkal.”

Forrás:
Hogyan használhatjuk a drónból nyert okos adatokat?; Agroinform.hu; 2016. június 17.