Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Sok helyen április óta nem küldenek számlát a hulladékszállító cégek

Szerző: 2016. július 17.No Comments

„Hónapok óta nem kap csekket a szemétszállítási díjról a lakosság az ország legtöbb településén, mert az állami hulladékgazdálkodó cég, az NHKV április eleje óta képtelen megoldani a számlázást. Emiatt a családok várhatóan ősszel egyszerre kapnak majd egy hat-hét havi díjat magában foglaló számlát, ami elérheti a 18-21 ezer forintot. Ekkora összeget pedig feltehetően számos ügyfél képtelen lesz egyszerre kifizetni.
Április eleje, vagyis a szemétszállítás államosítása óta nem kapnak számlát a háztartások a hulladékszállítási díjról az ország legtöbb településén. A nemzeti kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-nek ugyanis áprilisban kellett volna átvennie a számlázási feladatot a jórészt önkormányzati szemétszállítási cégektől. Erre azonban képtelen volt, így a ki nem küldött csekkek miatt egyre halmozódik a lakosság díjhátraléka – tudtuk meg Schmidt Jenőtől, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökétől.

Szakértők szerint a számlázás hiánya ahhoz vezet, hogy a családok várhatóan ősszel egyszerre kapnak majd egy hat-hét havi díjat magában foglaló számlát, ami az átlagos, 3000 forintos havi hulladékszállítási díjjal számolva elérheti majd a 18-21 ezer forintot. Ekkora összeget pedig előreláthatólag számos ügyfél képtelen lesz egyszerre kifizetni, miután sokan az egyhavi díjjal is adósak maradnak. A családok nehéz anyagi helyzete miatt az ország keleti felének bizonyos területein például csak ötvenszázalékos a fizetési hajlandóság. Még a jobb módú közép-magyarországi régióban is csak a lakosság 80-90 százaléka fizet pontosan. Emiatt a háztartásoknak a szemétszállítási szolgáltatókkal szemben országos szinten eddig felhalmozott, hozzávetőleg 13 milliárd forint adóssága az év végére akár meg is duplázódhat – állítják hozzáértők.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: a jogszabályok az NHKV számára azt írják elő, hogy számlát küldjön a háztartásoknak a szemétszállítási díjakról. Az állami társaság azonban április óta képtelen kiállítani a bizonylatokat, ezért a helyi szemétszállítási cégekre próbálja bízni a számlázást. Ezt azonban a cégek törvényesen nem vállalhatják el, s ahhoz, hogy a munkát bárki elvégezze, közbeszerzési eljárás keretében hivatalos megbízást kell kapnia. Ám ezek az eljárások időigényesek, emiatt jó, ha októberben elkezdődik országszerte a megfelelő fizetési csekkek kiküldése az ügyfeleknek, s ebből az állami cégnek csak később lesz bevétele. Az eredeti tervekben szereplő központi elszámolási rendszer pedig az év vége előtt szinte biztosan nem áll üzembe.

Schmidt Jenő hozzátette: az országban működő mintegy 170 szemétszállítási vállalkozás többsége a díjbevételek hiánya miatt jelenleg a csőd szélén áll, csak az NHKV által folyósított előlegből tudják fedezni a működési költségeiket. Így a mostani finanszírozási rendszer hosszú távon nem fenntartható.”

Forrás:
Óriási szemétcsekkek jönnek; Illés József; mno.hu; 2016. július 16.
Lásd még: „…Az NHKV elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, a korábbiakhoz hasonlóan a napokban is több rémhírt terjesztettek a szemétszállítás egységesítésével kapcsolatban. Kiemelte, ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem fog leállni ez a közszolgáltatás, továbbá nem igazolódnak be azok a vádak sem, hogy a lakosságnak emelt összegű, összesített számlákat kell fizetnie.

Kiemelte, a második negyedévi szemétszállítást tartalmazó számlák kiküldése jelenleg is folyamatban van, augusztusban pedig minden ügyfelük megkapja azt, a fizetési határidő meghatározásánál figyelembe veszik a társaság késlekedése miatti csúszást. Weingartner Balázs hangsúlyozta, minden esetben csak az adott negyedévről szóló számlákat postáznak, így senkinek sem kell a megszokottnál nagyobb összeget befizetnie…”
Augusztusban minden ügyfél megkapja a szemétszállítási csekket; Világgazdaság Online; 2016. július 17.