Újratervezi az állam a Balatont – költsön kétszer annyit a turista

„Legkésőbb augusztus végéig befejeződik a balatoni turisztikai fejlesztési források felülvizsgálata – jelentette be szerdai siófoki sajtótájékoztatóján Guller Zoltán, az új állami turizmusirányító szervezet, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Szeptember elején a kormány elé kerülhet az új felosztás elfogadása.

A változás lényege az – magyarázta Guller a Somogyi Hírlap kérdésére –, hogy az MTÜ innentől kezdve csak a szorosan vett turisztikai forrásokra koncentrál, míg az eredeti 300 milliárd forintos balatoni fejlesztési keret javarésze nem ilyen programokat tartalmazott, hanem településfejlesztési és infrastrukturális célokat.
– Harmincmilliárdot szerepeltettek vízminőségjavításra-iszapkotrásra, ha az északi parti vasút modernizálását a déli parti fejlesztéssel együtt nézzük (máshogy nem is nézhetjük, hiszen csak így lehet belőle körvasút, a fejlesztésnek csak így van értelme és az északi nélkül a déli partra szánt forrásokat is elveszítenénk), az több, mint százmilliárd – mondta lapunknak Guller Zoltán, amikor a 300 milliárd sorsa felől érdeklődtünk. – Ezek fontosak és meg is fognak valósulni, de amiről mi beszélünk, az meglehet, az eredeti keretnek csak a 10-20 százaléka, ami tehát valóban turisztikai fejlesztés. Vagyis nem átalakítjuk, vagy szétverjük a terveket. Ha például szennyvíz-csatornázásról beszélünk, akkor egy balatoni település nem élvezhet előnyöket, az állami érdek a Balatonnál és más üdülőrégiókban a turizmus fejlesztése, és hogy erre mennyi jut, a tervek átvizsgálása után is meg fogjuk majd tudni mondani.

Bele lehet-e még nyúlni előkészített, lekötött programokba? Erre a kérdésre a vezérigazgató azt felelte: – Attól függ, mit nevezünk lekötött programoknak. Egy részük még csak akciótervben nevesített fejlesztés, a másik részükre már érkeztek pályázatok, de a bírálat még nem történt meg. Módosítási lehetőség mindkét esetben van, akad tehát mozgástér, érdemes elvégezni a felülvizsgálatot.

A Magyar Turizmus Ügynökség (MTÜ) azt vállalta: két éven belül a hazánkba látogató külföldi turista a mostaninak a dupláját fogja költeni – erről is Guller Zoltán vezérigazgató beszélt szerdán Siófokon. – Magyarországra több külföldi jön mint Csehországba, de míg nálunk átlagosan két és fél napot marad és 288 eurót költ, addig a cseheknél kicsivel tovább marad és 454 eurót költ. Azt akarjuk elérni, hogy az olcsó tömegturizmust fokozatosan váltsa föl a minőségi turizmus, vagyis a többet költő turistaréteget tudjuk megcélozni. Szeretnénk persze idővel Ausztriát is megközelíteni ezen a téren, még ha versenyezni nem is igazán tudunk vele, már csak az osztrákok téli lehetőségei miatt sem. Grandiózus célt tűztünk k magunk elé, és éppen ennek rendeljük alá a balatoni fejlesztési források felülvizsgálatát is. Koncentrált fejlesztésekre van szükség, arra, hogy ne épüljön kerékpárút pihenő nélkül, attrakció szálláshely nélkül, vagy étterem attrakció nélkül. A fejlesztések a többet költő vendégeket célozzák meg!

Guller Zoltán lapunk kérdésére példákat is mondott. A kastélyok, kúriák fejlesztése ne ötletszerűen, szigetszerűen történjen, hanem ott például, ahová bicikliút is visz. Vagy hogy ne csak grandiózus tervek szülessenek, hanem kis források például a strandok 21. századivá tételére is jussanak. S fölvetette: külföldön, így a Garda-tavon bevált módikat is lehet „másolni”, miért ne közlekedhetnének például a mostaniaknál gyorsabb hajók a Balatonon a tó hosszában, nyugat-keleti irányban is?
– A balatoni turizmus szereplőit sikerült megnyugtatni azzal, hogy nem veszik el, csak átrendezik a forrásokat – vélekedett Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – Mi, vagyis a TDM-szervezetek régóta küzdünk egy ahhoz hasonló turizmusirányításért, mint amilyen most föláll. Eddig az önkormányzatoknál, vagy senkinél sem lévő kompetenciák kerülnek az új ügynökséghez. Ezzel együtt azzal is könnyebbé válik az ágazat vállalkozóinak a dolga, hogy például a rendezvények engedélyeztetése, vagy a turisztikai termékek előállítása egyszerűbb lesz. Új fejlesztésekre van szükség a minőségi turizmus érdekében, s a befektetői fantázia erősödésére.

Hoffmann szerint óriási előrelépést jelent a vendéglátásban tervezett áfacsökkentés; jövőre 18, 2018-tól öt százalék lesz a kulcs, ez utóbbihoz jön majd a négy százaléknyi turisztikai hozzájárulás, vagyis bruttó kilenc százalék lesz a fizetendő huszonhét helyett. – Leginkább a munkaerőhiány enyhítése miatt van erre szükség – vélte a TDM-szövetség elnöke. – Hazahívható, visszafordítható lesz a munkaerő, komolyan foglalkozni kell az ágazat szereplőinek a bérnövelés kérdésével. Jobban költő turistákat amúgy is csak színvonalasabb szolgáltatásokkal és jobban képzett személyzettel lehet fogadni.”

Forrás:
Újratervezi az állam a Balatont – költsön kétszer annyit a turista; sonline.hu; 2016. július 20.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.