Skip to main content
energiagazdaságkörnyezetvédelem

Fenntartható épületek értékelését célzó európai keretrendszer véleményezésre

Szerző: 2016. július 24.No Comments

„Július 7-én megjelent a régóta várt, a Fenntartható épületek értékelésének ”Uniós Keretrendszerével” kapcsolatos konzultáció, amely lehetőséget ad az építőiparban érdekelt szereplők számára, hogy véleményezzék az alapmutatók közös uniós keretének kidolgozását az épületek környezetvédelmi teljesítményének értékelésére.

A World Green Building Council európai régiója (European Regional Network, ERN) 2013 óta támogatja egy közös uniós keretrendszer felállítását, megelőzve az Európai Bizottság 2014-ben kiadott „Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban” című közleményét. Ez a dokumentum megállapította, hogy szükség van az alapmutatók közös uniós keretének felállítására az épületek környezetvédelmi teljesítményének értékeléséhez.

A konzultáció 14 teljesítménymutatót javasol a korábban már a keretrendszer kiindulási alapjaként azonosított hat magas szintű célkitűzéshez hozzárendelve. A hat célkitűzés a következő:

  • Az épület életciklusa során az energiafelhasználás által kibocsátott üvegházhatást okozó gázok
  • Erőforrás-hatékony anyagok életciklusai
  • Vízkészletek hatékony felhasználása
  • Egészséges és kényelmes terek
  • Éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség
  • Optimalizált életciklus költség és érték

A konzultációra bocsájtott tizennégy mutató kilenc „alapvető” szintű szakértelmet igénylő alapmutatót tartalmaz, illetve öt mutatót, amelyekhez „haladó” szintű szakértelem elérése szükséges.

A konzultáció célja, hogy egy önkéntes adatszolgáltatási keretrendszert nyújtson, amely a széles körű felhasználhatóságot biztosít EU-szerte az építőipari szektor szakembereinek. Nem egy új, önálló épület tanúsítási rendszer létrehozását, hanem a meglévő rendszerekkel való munkát javasolja.

A konzultációs felület ide kattintva érhető el.

Forrás:
Fenntartható épületek értékelését célzó európai keretrendszer véleményezésre; Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC); 2016. július 19.