Skip to main content
energiaközigazgatás: külföldöntechnika

Közösségi napenergia-programok jöhetnek a nagyvárosokban

Szerző: 2016. július 24.No Comments

„A közösségi napenergia termelés lehet a megoldás a nagyvárosban élők számára, ha szeretnének részben saját lábukra állni az energiaellátásban, de nem rendelkeznek tetőfelülettel, ahová szolár panelek telepíthetők – írja a MarketWatch. Az USA több államában született ezt megengedő szabályozás az elmúlt hónapokban, és több európai nagyvárosban is indultak ilyen kísérleti programok, a közösségi kertek mintájára.

A közösségi napenergia-termelés tulajdonképpen a sharing economy egyfajta speciális megjelenése. Többnyire valamilyen közösségi területen létesülnek azok a mini napenergia farmok, amelyekben tulajdonrészt szerezhetnek mindazok, akiknek nincs saját tetőfelületük, hogy szolár paneleket telepítsenek, de van megtakarításuk, amit zöld energia termelésre szeretnének fordítani, ha úgy tetszik egyfajta nyugdíj-előtakarékosságként, ahogyan azt a németek csinálták az elmúlt években.

A MarketWatch emlékeztet, hogy az Egyesült Államokban 15,8 millió háztartás van, amely potenciálisan napenergia felhasználó lehet a következő években. Ezek felének nincs megfelelő tetőfelülete a beruházáshoz.”

Forrás:
Közösségi napenergia-programok jöhetnek a nagyvárosokban; Energiainfo; 2016. július 12.
Lásd még: How to go solar without putting panels on your roof; MarketWatch; 2016. június 28.
Community solar farm; Wikipédia
Community Solar Guide: Utility, Private and Non-profit Project Developemnt; National Renewable Energy Lab; 2010 (pdf)