Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

„A digitális platformok Zöld könyve” Németországban

Szerző: 2016. július 31.No Comments

„A Német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium a napokban jelentette meg a „Digitális platformok Zöld könyve” c. dokumentumot, amely a digitális platformok jogi és szabályozási rendszerét foglalja össze. Ehhez útjára indítanak egy nyilvános, online kérdőívet is, melynek eredményét, mint társadalmi véleményt a szabályozás során figyelembe veszik. A zöld könyv része a „Digitális stratégia 2025” c. kezdeményezésnek.

A „Zöld könyv” célja egy szabályozási keret létrehozása, a szabad és nyílt verseny során történő beruházások és innovációs projektek növeléséhez, illetve biztosítani kívánják az egyéni és vállalkozói alapvető jogokat, valamint az adatszuverenitást.
A minisztérium a jövőben az új szabályozási keretek mellett több szabadságot kíván adni a digitális cégeknek. Nagy hangsúlyt kívánnak helyezni arra, hogy a túlzott szabályozás „nehogy csírájában elfojtsa az új ötleteket”. Az államnak fel kell lépnie az adatvédelem érdekében, de biztosítania kell annak a lehetőségét is, hogy „az adatok és azok felhasználása révén új üzleti modellek és új szolgáltatások jöjjenek létre.”

A dokumentumban tizenkét tézis és ötvenkét konkrét kérdés felvetés kerül bemutatásra. Ezek alapján a minisztérium megoldási terveket kíván kidolgozni a digitális multi vállalatokkal való együttműködéshez. Tervek szerint 2017 elejére várható a válaszok 12 munkacsoport általi feldolgozása. A munkacsoportokban gazdasági és tudományos szervezetek, szakszervezetek, adat- és fogyasztóvédelmi szervezetek, és egyéb szövetségek képviselői vesznek részt. A végcél egy ún. „Fehér könyv” megalkotása, konkrét szabályozási rendszerrel.

A „Zöld könyvet” bemutató online portál elérhetősége: GRÜNBUCH. A honlap látogatói elmondhatják véleményüket, többek között a kereső, illetve az értékelő oldalakkal, illetve az egyénre szabott árakkal kapcsolatosan. Ezeket a véleményeket a munkacsoport figyelembe veszi és beépíti az állásfoglalásába.
Matthias Machnig, a Szövetségi Gazdasági Minisztérium államtitkára szerint a „Zöld könyv” révén az alábbi kérdésekre kívánnak választ találni: „Milyen szabályozási keretek között működjenek a digitális platformok? Hogyan lehet egyenlő versenyfeltételeket kialakítani minden vállalkozás számára? Hogy lehet biztosítani a digitális autonómiát? Ezek azok a fontos kérdések, amelyre a politikának – együtt a civil társadalommal a vállalkozásokkal, a szövetségekkel és a szakszervezetekkel – választ kell találnia.

A mindennapok részévé vált digitalizációval, és az azzal összefüggő adatmennyiség áramlással szembeni hangulat erősen pesszimista Németországban, mivel a felhasználók a technológiai óriásoktól „megfigyelve” érzik magukat. Legtöbbször nem is tudják, hogy ki, és milyen információkat gyűjt róluk, illetve mi történik a saját személyes adataikkal. Ezen a téren kíván a „Zöld Könyv” az új szabályozáshoz való hozzájárulásával transzparenciát biztosítani.

Kritikák:
A Bündnis’90/Zöldek párt képviselői erőteljes ellenvéleményüknek adtak hangot az új dokumentummal kapcsolatban: „a gazdasági minisztérium új bejelentése egy rossz tréfa.
A digitalizált világ versenypolitikai kihívásai már régóta ismertek. Téziseket és kérdéskatalógust megjelentetni és munkacsoportokat alapítani nem elegendő.” Kifogásolják továbbá, hogy mivel az eredmények csak 2017 elején kerülnek nyilvánosságra, nem igazán van esély arra, hogy még ebben a kormányzati periódusban törvényt fogadjanak el a témában.

Egyes szakértői vélemények szerint a Szövetségi Gazdasági Minisztérium a helyes kérdéseket tette fel, de közel tíz éves késéssel. A „Zöld Könyv” létrehozása a német internetes politikának a valóságtól való elrugaszkodottságát is mutatja.

A BITKOM [a német iparági szakmai szervezet] óv az egyedi német megoldásoktól. Bernhard Rohleder, a BITKOM vezérigazgatója az alábbiakat nyilatkozta: ”a párbeszédet ki kell terjeszteni európai szintre, illetve az egész kontinensre, és egységes szabályozást bevezetni az internetalapú, digitális megoldásokra.”

A Zöld Könyv teljes szövege az alábbi link alatt érhető el:
GRÜNBUCH DIGITALE PLATTFORMEN
[a cikk szerzői Magyarország Berlini Nagykövetségének munkatársai]”

Forrás:
„A digitális platformok Zöld könyve” Németországban; Pászti-Márkus Eszter, dr. Schlapp-Kiss Györgyi; Magyarország Berlini Nagykövetsége/Magyar Kereskedelmi és Iparkamara; 2016. június 29.
Lásd még: Platform Economy: Ecosystems are the new bedrock of digital; Accenture
Online Platforms; Európai Bizottság