Skip to main content
gazdasághírközlésInternetjogközigazgatás: külföldöntávközlés

Németország: egyszerűsödik a nagysebességű digitális hálózatok kiépítésének a szabályozása

Szerző: 2016. július 31.No Comments

„Egyszerűsödik a nagysebességű digitális hálózatok kiépítésének a szabályozása Németországban, mivel a Zöldek/Bündnis’90 ellenében és a Die Linke tartózkodása mellett a Bundestag 2016. július 7-én elfogadta a szövetségi kormány törvényjavaslatát, a Bundestag Közlekedéssel és Digitális Infrastruktúrával foglalkozó Bizottságának az átiratában.

A törvény mindenekelőtt azokat az igényeket vette figyelembe, melyek a meglévő infrastruktúrák közös használatának a lehetővé tételére és a hálózatépítés koordinálására irányultak. Emellett egy szövetségi információs központ létrehozásától az információszerzés és -elosztás költségcsökkenését remélik. Ezen információk transzparens áramlásának következtében pedig egyszerűsödnének az infrastruktúrák közös használatáról folyó tárgyalási folyamatok is. Az üvegszálas kábelek lefektetéséről szóló új szabályozás azt a célt szolgálja, hogy a közutak menti állami finanszírozású építőmunkálatoknak és az új építésű lakóparkok létrehozásának az együttes szinergiáját a fenntartható és az ország egész területét lefedő üvegszálas kábelhálózat kialakítására használják ki.

Ezeknek a megoldásoknak együtt kell járniuk a telekommunikációs törvényben foglalt szolgalmi jog változtatásaival. Három hónapon belül döntést kell hozni hálózatépítéshez szükséges engedélyek megadásáról vagy elutasításáról, amelyek a digitális nagysebességű hálózatok elemeinek a kiépítéséhez szükségesek.

A Die Linke baloldali párt tartózkodása miatt a Zöldek/Bündnis’90 párt kiegészítő beadványa nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges többségi szavazatot. A frakció többek között azt kérte a szövetségi kormánytól, hogy a törvény végrehajtásához szükséges költségek ne egyoldalúan a tartományokat, az önkormányzatokat és a szolgáltatókat terheljék.[a szerző TéT-attasé]”

Forrás:
Egyszerűsödik a nagysebességű digitális hálózatok kiépítésének a szabályozása ;Pászti-Márkus Eszter; Magyarország Berlini Nagykövetsége/Magyar Kereskedelmi és Iparkamara; 2016. július 27.