Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Oroszország függetleníti akarja magát a nyugati világ szoftverpiacától

Szerző: 2016. július 31.No Comments

„Dimitrij Medvegyev elrendelte, hogy az állami szervek 3 éven belül álljanak át orosz gyártmányú szoftverekre. Az orosz miniszterelnök erre vonatkozó egy tervet is elfogadott, amely szerint az állami szervek által kiírt pályázatoknál előnyben kell részesíteni a helyi szoftver cégeket, a kormánynak pedig a jogszabályi környezetet kell megteremtenie.

Az állami és önkormányzati szerveknél külföldi gyártású szoftverek alkalmazását tiltó kormányrendelet és szövetségi törvény ez év január elsején lépett hatályba. A jogszabályok értelmében azok az állami szervek és szervezetek, amelyek a munkájukhoz szükséges szoftvert vásárolnak, külön nyilvántartásban szerepelő orosz szoftverek közül választhatnak.

Ehhez az intézmények és hatóságok, hivatalok rendelkezésre áll egy nyilvántartás, amely tartalmazza az orosz kormány, az állami szervek, az önkormányzati szervek és a legalább 50 százalékban orosz tulajdonú nonprofit csoportok vagy kereskedelmi cégek által Oroszországban bejegyzett szoftvereket.

A szoftvernek az egész országban rendelkezésre kell állniuk és a külföldi jogi személyek licencdíjakból való részesedése nem haladhatja meg a teljes bevétel 30 százalékát.
Jelenleg mintegy ezer szoftvertermék szerepel a nyilvántartásban, de iparági szakértők korábban azt mondták újságíróknak, hogy ez a szám az év vége előtt több ezerre nőhet. Kivételek csak azokban az esetekben megengedhetők, ha a nyilvántartásban nem található a szerv feladatának megvalósításához megfelelő program. Ez esetben azonban mindazon hivataloknak, amelyek külföldi gyártású szoftvert szándékoznak vásárolni, független szakértői csoport felülvizsgálatával kell alátámasztaniuk ajánlatukat…”

Forrás:
Nem szórakoznak: Oroszország függetleníti magát a nyugati világ szoftverpiacától; atv.hu; 2016. július 28.
Lásd még: Medvedev orders state agencies to switch to Russian-made software in 3 years and Foreign IT Companies Threaten to Quit Russia Over Restrictive Legislation