Több mint 78 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

„Újabb támogatói döntések születtek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 4 pályázati felhívásának keretében, több mint 78 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást nyert el 126 projekt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
A beruházások összértéke több mint 105 milliárd forintot tesz ki – tájékoztatta Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn az MTI-t.

A távközlési újgenerációs hozzáférési (NGA) és felhordó hálózatok fejlesztésére kiírt pályázaton újabb 78 projekt nyert el összesen 23,1 milliárd forintot, így 35,2 milliárd forint összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre. A felhívás a legalább másodpercenként 30 megabites sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra kiépítését ösztönzi – ismertette az államtitkár.

A fejlesztések támogatása kizárólag azokon a területeken valósul meg, ahol jelenleg sem piaci, sem állami hálózat nem áll rendelkezésre, és a beruházások hiánya miatt piaci nehézségek jelei mutatkoznak a vállalkozásoknál.

A Stratégiai kutató-fejlesztő (K+F) műhelyek kiválósága című pályázati felhívás keretében 22 projekt nyert uniós támogatást, 100 százalékos támogatással 28,7 milliárd forint értékű beruházás kezdődhet. A cél a hazai, állami fenntartású tudásbázisok K+F kapacitásának erősítése, hogy nemzetközileg jegyzett, magas színvonalú kutatási eredmények születhessenek, és fenntartható kiválósági központok (center of excellence) jöjjenek létre – mondta Rákossy Balázs.

A K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések című felhívás esetében összesen 25,75 milliárd forintértékben születtek támogatói döntések. Itt 23 projekt nyert támogatást, amelyek összköltsége eléri a 42 milliárd forintot. A támogatás azt szolgálja, hogy a magyar vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti dinamikus együttműködés fejlődjön szorosabbá váljon, az üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények elérése érdekében – hangsúlyozta az államtitkár.

Az Iparjog című pályázati felhívás keretében most újabb 3 projekt nyert 7,5 millió forint támogatást. Ez a támogatás a szellemi alkotások magyarországi vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és -fenntartási, valamint a szellemivagyon-értékelés és audit tevékenységek támogatására jött létre – közölte Rákossy Balázs.”

Forrás:
Több mint 78 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. augusztus 1.
GINOP-3.4.1-2015 – Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése; Széchenyi 2020
GINOP-2.3.2-15 – Stratégiai K+F műhelyek kiválósága; Széchenyi 2020 és Stratégiai K+F műhelyek kiválósága – GINOP-2.3.2-15; NKFI Hivatal
GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések; Széchenyi 2020
GINOP-2.1.3-15 – Iparjog; Széchenyi 2020

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, jog, közigazgatás:magyar, távközlés, technika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.