Skip to main content
gazdaságinformatika

Heteken belül megjelennek a kkv-k szoftverpályázatai

Szerző: 2016. augusztus 12.szeptember 10th, 2016No Comments

„Szeptember elején jelennek meg a Modern vállalkozások programban a mikro-, kis- és középvállalkozások digitális fejlesztésére igényelhető szoftverpályázatok – nyilatkozta Koleszár Péter, a program szakmai helyettes vezetője.

Első lépésként a projekt tanácsadó hálózatában dolgozó szakemberek helyszíni auditot hajtanak végre a vállalkozásoknál – közölte a Modern vállalkozások program szakmai helyettes vezetője, Koleszár Péter. Tavaszi indulása óta csaknem hétszáz mikro-, kis- és középvállalkozás csatlakozott a Vállalkozz digitálisan! projekthez, nyár végéig pedig további 300 vállalkozás csatlakozására számítanak. A projekt első részének befejezéséig, 2017 májusáig pedig további háromezer vállalkozást auditálnak majd a tanácsadó hálózat szakemberei.

A tanácsadók az auditot követően javaslatot tesznek a digitálisan felkészült vállalkozás státus kiadására, vagy olyan fejlesztéseket javasolnak az egyes cégeknek, amelyek révén megkaphatják ezt a minősítést, és ezzel öt százalék vissza nem térítendő többlettámogatást kaphatnak vállalati informatikai pályázatokon.

Koleszár Péter elmondta, hogy a program azért indult, mert megalapozott statisztikák szerint a digitalizációt tekintve a magyar vállalkozások hatalmas lemaradásban vannak az európai uniós versenytársaikhoz képest. Az infokommunikációs (IKT), motivációs és szemléletformáló program fő célja éppen ezért az, hogy digitális technológiákat, szolgáltatásokat kínáljon a kkv-knak – közölte korábban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Országosan 29 infokommunikációs tanácsadó segít átvilágítani a cégek jelenlegi digitális helyzetét. Emellett a program jelentős támogatást biztosít a digitális eszközök, szolgáltatások és integrált rendszerek kedvezményes beszerzéséhez is, illetve vissza nem térítendő támogatásokat és kombinált kedvezményes hitelt ad.
Eddig főként üzleti internet-előfizetések, valamint az egész vállalkozás működésére kiható ügyfélkapcsolati (CRM) rendszerek, vagy éppen vállalatirányítási (ERP) modulok iránt érdeklődtek a legtöbben, de a felhőalapú szolgáltatásokkal kapcsolatban is informálódtak a kkv-k.

Az MKIK közölte azt is, hogy ősszel folytatódik a 127 állomásból álló információs nap elnevezésű rendezvénysorozat is, ahol a vállalkozások konzultálhatnak a szakértőkkel.
A projekt ismertetője szerint a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programja részeként működő projekt a hazai kkv-k versenyképességének növelését célozza. A csaknem kétéves időtartamú program kifejezetten vidéki vállalkozásoknak nyújt segítséget, lebonyolítása Közép-Magyarország kivételével országosan zajlik.”

Forrás:
Heteken belül megjelennek a kkv-k szoftverpályázatai; Magyar Idők; 2016. augusztus 11.
Lásd még: GINOP-3.2.1-15 – Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetencia fejlesztő program kkv-knak; Széchenyi 2020