Skip to main content
gazdaság

Jön a kártyás fizetés a budapesti tömegközlekedési eszközökön

Szerző: 2016. augusztus 12.No Comments

„Kártyás terminálokat tervez a buszokra és a villamosokra a BKK. A teljes jegyvásárlási rendszert modernizálják, mindenhol elfogadják majd a bankkártyát a most kiírt közbeszerzésük alapján.

Hamarosan minden fővárosi tömegközlekedési eszközön lehet majd érintéses bankkártyával is jegyet váltani. Minden, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. megrendelésére közlekedő járművön lehetőség lesz arra, hogy a viteldíjat közvetlenül, adminisztratív kötöttség nélkül, az ügyfél saját érintés nélküli bankkártyájával is megfizethesse – közölte ugyanis a Világgazdasággal a BKK. A közlekedésszervező cég már ki is írt egy pályázatot bankkártya-elfogadási szolgáltatás beszerzésére, a felhívás most jelent meg az Európai Unió lapjában, a TED-ben. A pályázóknak szeptember 5-ig kell benyújtaniuk az anyagukat, és október közepén derülhet ki, ki nyerte a tendert. Hogy mikor indulhatnak a szolgáltatások, még nem tudni pontosan, de pluszpontot kap az a pályázó, amelyik gyorsabban vállalja a rendszer elindítását.

A közbeszerzésben szereplő beruházás részben már az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó fejlesztés, amelynek céldátuma 2017 vége maradt azt követően is, hogy a BKK a közelmúltban a rendszer újratervezéséről döntött. A mostani pályázat nyertes ajánlattevőjének több feladata is lesz. Biztosítania kell a BKK értékesítési hálózatában működő fizikai és virtuális bankkártya-elfogadóhelyeken a bankkártyás fizetés feltételeit, ehhez mintegy száz POS-terminált kell üzembe helyeznie. Emellett 415 önkiszolgáló és hatszáz mobil POS-terminált is fel kell szerelnie, és lehetővé kell tennie, hogy bankkártyával közvetlenül ki lehessen fizetni a viteldíjat a tömegközlekedési eszközökön lévő, összesen 11 592 kártyaolvasó készüléken keresztül, amelyek természetesen be vannak kötve a háttérintézményekhez is. A pályázónak ezenfelül biztosítania kell még a webes felületen, mobilalkalmazáson és telefonos ügyfélszolgálaton keresztül történő online bankkártya-elfogadást is.

Az üzemeltetés a BKK feladata lesz, a nyertes ajánlattevő csak pénzügyi szolgáltatást nyújt, praktikusan egy elszámolórendszert működtet. Az értesítő szerint a beszerzés becsült összege 48 hónapra nettó 550 millió forint, a bankkártyával végzett tranzakciók után a nyertes ajánlattevőt jutalék illeti meg. A jutalék alapja a bankkártyával teljesített és a nyertes ajánlattevő által elszámolt tranzakciók bruttó összege.

A hagyományos és önkiszolgáló POS-terminálokat az ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, jegyértékesítő automatákon és a Mol Bubi-állomásokon használja a BKK. A mobil POS-terminálok az elektronikus jegyrendszer bevezetése után a jegyellenőrök munkaeszközei lesznek, így az ügyfelek a viteldíjat és vélhetően a büntetést is a jövőben kártyával is kifizethetik a jegyellenőröknél. Jelenleg a BKK járművein csak készpénzzel lehet jegyet vásárolni a járművezetőktől, illetve a kísérő személyzettől. Az ügyfélközpontokban, jegypénztárakban és jegyértékesítő automatáknál viszont már ma is lehet bankkártyával fizetni.

A beszerzést az is indokolja, hogy az elektronikusjegyrendszer-projektben minden, a BKK megrendelésére közlekedő autóbuszra, trolibuszra és villamosra új olvasókészülékeket szerelnek, melyek kiváltják a korábbi jegyérvényesítő berendezéseket. Ezek mindegyikén lehetőség lesz érintés nélküli bankkártyával fizetni. A metró- és HÉV-állomásokon az állomásokra telepített készülékek, illetve beléptetőkapuk látják el ugyanezt a feladatot.”

Forrás:
Jön a kártyás fizetés a buszokon; Diószegi József; Világgazdaság Online; 2016. augusztus 12.
Lásd még: Bankkártya-elfogadási szolgáltatás beszerzése; Budapesti Közlekedési Központ (ZIP-fájl)