Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tömegével érkeznek javaslatok a közigazgatási díjak eltörlésére

Szerző: 2016. augusztus 15.No Comments

„Sokan már júliusban jelezték az államnak, hogy a jövőben milyen díjakat nem szeretnének befizetni, s mely közigazgatási eljárásokat tartják a kelleténél bonyolultabbnak. A Magyar Idők megtudta: az idei állami rezsicsökkentésről szervezett konzultáció első felében 130 ezer személy fejtette ki a véleményét. Akinek van javaslata arról, hogy milyen költségeket töröljenek el, a kérdőívek kitöltésével még a jövő héten elmondhatja.

Élénk érdeklődés övezi az idei állami rezsicsökkentést. A kormányzat július 11-én három kérdőívet adott közre, az állampolgárok és a vállalkozások képviselői ezeken a dokumentumokon nevezhetik meg, szerintük melyik közigazgatási díjat és illetéket szüntesse meg a kormányzat, s mely eljárások szabályait egyszerűsítse.

– Az érdeklődők idén is kétféleképpen közölhetik véleményüket – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. A nyomtatványokat bárki kitöltheti a kormányhivatalok és a járási hivatalok ügyfélszolgálatain, de az interneten is be lehet ikszelni a rubrikákat. A Magyar Idők megtudta: júliusban 132 ezer kérdőív érkezett. Az iratok döntő többségét az ügyfélszolgálatokon adták át a véleményformálók, az internetes lehetőséggel pedig valamivel több, mint ezren éltek. A lehetőségről azonban még senki nem késett le: a lakossági konzultáció ugyanis augusztus 19-én fejeződik be, vagyis aki szeretne tippeket adni, hogy a kormányzat milyen díjak, költségek beszedéséről mondjon le a későbbiekben, az még a jövő héten megteheti.

A Miniszterelnökségnél hangsúlyozták: a múlt évi akcióhoz hasonlóan most is az a cél, hogy azonosítsák azokat a tételeket, amelyek sokak életét keserítik meg, s amelyek beszedésétől az állam egyébként eltekinthet. E cél szerint állították össze az idei három nyomtatványt is, a kérdőívek különböző témaköröket kínálnak az érdeklődők figyelmébe.

Az első segítségével például arról formálhat bárki véleményt, hogy mely állami eljárások legyenek egyszerűbbek a jövőben. Megjelölhetők itt azok az esetek, amelyekben – a válaszadó szerint – ezentúl a bejelentés megtétele is elegendő volna a bonyolultabb engedélyezési eljárás helyett. A második nyomtatványon egyes vállalkozói terhek mérséklésére, megszüntetésére tehet javaslatot, akinek kedve van hozzá. A harmadikon a magánszemélyek életét megnehezítő díjak lefaragása, eltörlése ügyében adhat tippeket a résztvevő. Lényeges, hogy a megadott választási lehetőségek mellett mind a három iraton mód nyílik egyéb eljárást, díjat is megjelölni.

A saját ötletek felvázolása pedig – a tavalyi konzultáció tapasztalatai alapján – egyáltalán nem felesleges. A Miniszterelnökségnél ennek kapcsán rámutattak, hogy bár a múlt évi kérdőív megadott tételei között nem szerepelt, mégis sok javaslat érkezett az útlevél díjának csökkentésére. A kormányzat az egybehangzó társadalmi kívánságot figyelembe vette, és mérsékelte azt az összeget, amit a nagycsaládosoknak kell fizetniük gyermekeik útlevelének kiállításáért.

Tavaly mintegy négyszázezren alkottak véleményt az akkori kérdőívek segítségével. A válaszok nyomán január elsején 21 hatósági eljárás vált gyakorlatilag ingyenessé. Ezek között szerepelt a személyi igazolvány, illetve a lakcímkártya igénylése, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása és évente négyszer a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiváltása is díjmentessé vált.

– Ebben az évben több mint egymilliárd forint megtakarítás jelentkezett a családoknál csak a felsőoktatási felvételi eljárás ingyenessé tételével – hozták fel példaként a Miniszterelnökségen, majd hozzátették: mindent egybevéve a tavalyi közigazgatási rezsicsökkentés tízmilliárd forintot hagy a lakosságnál.”

Forrás:
Tömegével érkeznek javaslatok a közigazgatási díjak eltörlésére; Jakubász Tamás; Magyar Idők; 2016. augusztus 14.