Saját Wikipédiát készítenek maguknak az oroszok

„A Nagy Oroszországi Enciklopédia alapján készül el a nagy online orosz enciklopédia, amit a Wikipédia konkurenciájának szánnak.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy olyan munkacsoport felállítását rendelte el, amely internetes enciklopédiát hoz létre a Nagy Oroszországi Enciklopédia alapján – állítják az orosz lapok.

A Kommerszant című napilap szerint a Nagy Oroszországi Enciklopédiának nem lesz több nyomdai kiadása. Helyébe a hivatalos tervek szerint egy olyan “össznemzeti tudományos és felvilágosító, interaktív enciklopédiai portál” lép, amely komoly konkurenciát jelent majd a Wikipédiának.

A projekt megvalósítására létrejött munkacsoportban az Oroszországi Tudományos Akadémia, valamint a kulturális és az oktatási tárca munkatársai is dolgoznak a projekten.

“Abból indulunk ki, hogy a Wikipédia ugyan nagyon népszerű, de nagyon pontatlan forrás. Nálunk azzal ellentétben ellenőrzött szócikkek lesznek,amelyeket tudósok írnak és ellenőriznek” – mondta Vlagyimir Grigorjev, a Sajtó- és Tömegkommunikációügyi Szövetségi Ügynökség (Roszpecsaty) igazgatóhelyettese.

Sztanyiszlav Kozlovszkij, a Wikimedia RU ügyvezető igazgatója elismerte: lehet, hogy a Wikipédián több a hiba, mint az orosz enciklopédiában, de hozzáfűzte: “ott a szócikkek legtöbbje csak egyetlen bekezdésből áll, nem pedig öt oldalból”.

Kozlovszkij emellett rámutatott, hogy az orosz változat a Nagy Szovjet Enciklopédia örököse, amelyre rányomta bélyegét az ideológia. Ezzel szemben az orosz nyelvű Wikipédát mintegy 2 millió, teljesen eltérő világnézetű szerző írja és szerkeszti. “Ők figyelik egymást, hogy a szócikkben csak tények maradjanak, politikai kommentár nélkül” – mondta.

Az orosz alternatív “Wikipédia” létrehozására elsőként tavaly az Oroszországi Hadtörténeti Társaság tett javaslatot, Ripedia címen”

forrás:
Saját Wikipédiát készítenek maguknak az oroszok; Origo; 2016. augusztus 30.

A bejegyzés kategóriája: Internet, közigazgatás:külföldön, média, művelődés
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.