Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Túlterhelt építési ügyintézők a Balatonnál, az eletronikus rendszer nem működik megfelelően

Szerző: 2016. szeptember 1.No Comments

„A Balatonnál nemhogy csökkenne, nő az engedélyezési eljárások száma, ezért túlterheltek az építési ügyintézők a magyar tenger partján.

Az építésügyi hatóság ügyintézőinek a leterheltsége igen nagy, a Balaton-parti települések ügyszáma meghaladja az országos átlagot, a siófoki hatóság által készített dokumentumok száma a legmagasabb a megyében, a legkisebb ügyszámú megyei építési hatóságon, a tabin készült határozatoknak több, mint tízszerese. Ebből következik, hogy az ügyintézési határidőket nehezen, vagy nem is tudják tartani. Mindez Kónyáné Zsarnovszky Judit siófoki jegyző válaszából derül ki, akit arról kérdeztünk: többek között a csoknak köszönhetően is egyre többen építkeznének a Balaton partján, megszaporodtak az építkezésekkel kapcsolatos ügyintézések, engedélykérések, ennek tükrében tudják-e tartani az ügyintézési határidőket, rendelkezésükre áll-e kellő számú szakembergárda a várhatóan tovább növekvő igények kiszolgálására?

A jegyző válaszában arra emlékeztet: 2013. január 1-jétől a járások területén az elsőfokú általános építéshatósági jogkört a járásszékhely település önkormányzatának jegyzője gyakorolja, így a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez a Siófoki Járás 24 települése tartozik. „Az építéshatósági engedélyezési eljárások lefolytatása elektronikus úton történik. A rendszer technikai működése – a bevezetéskor felvezetettekkel ellentétben – sajnos még mindig nem alkalmas az eljárás gyorsítására, és az ügyintézők leterheltségének csökkentésére. Sajnálatosan még nem működnek segítő funkciói, így például nincs összeköttetése az ingatlan-nyilvántartással, nem végzi el a hatósági statisztikai adatszolgáltatást, nem működik az automatikus postázás, iratmintákat, sablonokat a hatósági ügyintézőknek maguknak kellett (kell) létrehozni, stb.”

Kónyáné Zsarnovszky Judit kiemelte: az építéshatósági eljárásokban az ügyintézési határidő 2015. évben általában 15 nap, voltak azonban 8, 10 napos határidők is. „A részhatáridők (mint például az eljárás megindításáról a tájékoztatás, a hiánypótlási felhívás kibocsátása) ennél is rövidebb, jellemzően 3, 5 nap. Az idén januártól az engedélyezés általános ügyintézési határideje 21 nap, változatlanul vannak azonban 8, 10, 15 napon belül intézendő eljárások is. Az egyébként is szűkre szabott ügyintézési időn belül a közbülső határnapokat igen nehéz – sajnos több esetben nem is sikerül – tartani”.

Tavaly a siófoki hatóságnak határidő-túllépés miatt egy esetben kellett az eljárási költséget visszatérítenie az ügyfélnek. A jegyző azt is írja válaszában: az építésügyi eljárási szabályok változása miatt – például a 300 négyzetméter alatti új lakóház építése most az építési napló megnyitásával megkezdhető – elvileg csökkennie kellene az építési engedélyezési eljárásoknak, de ez a balatoni településeken nem jellemző. Az ügyiratforgalom jelentős, éves szinten – több évre visszamenőleg is – emelkedést mutat. „Az ügyintézők leterheltsége – a megyében működő hatóságokhoz képest és országos viszonylatban is – igen nagy mértékű, így nagyobb a hibázás lehetősége is, melyet természetesen igyekszünk elkerülni” – így Kónyáné.

Lapunk a fonyódi építési hatóság leterheltségére is kíváncsi volt, ám a fonyódi hivataltól nem kaptunk választ. Mivel azonban a siófoki jegyző eljuttatta lapunkhoz a somogyi építési hatóságok 2015. évi statisztikai adatait, abból annyi kiderül: a fonyódi hatóság is jelentős ügyforgalommal dolgozik.”

forrás:
Túlterhelt építési ügyintézők a Balatonnál; Fónai Imre; sonline.hu; 2016. augusztus 31.