Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatási informatikamédiatársadalomtávközlés

HTE Infokom 2016 – Infokommunikációs Hálózatok és Alkalmazások Konferencia és Kiállítás

Szerző: 2016. szeptember 4.No Comments

2016. október 12-14.
Tapolca, Hunguest Hotel Pelion

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület szervezésében az Infokommunikációs Hálózatok és Alkalmazások Konferencia és Kiállítás, a HTE Infokom 2016. A rendezvény széleskörűen kíván foglalkozni az infokommunikáció (távközlés, informatika és média) aktuális műszaki, piaci és szabályozási kérdéseivel.

A konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen az infokommunikációs piac változásainak megismerésére, a legújabb műszaki megoldások, hálózat-, szolgáltatás- és alkalmazásfejlesztési elképzelések közzétételére, a tapasztalatok kicserélésére, az együttműködés elmélyítésére, a személyes és közvetlen kapcsolatok kialakítására.

A konferencia plenáris szekcióval indul, majd párhuzamos szekciókban zajlanak az előadások. A rendezvény ideje alatt a hazai infokommunikáció területén működő vállalatok és szervezetek kiállítóként is bemutatkoznak.

PROGRAM
(válogatás a programból)

2016. október 12. szerda
Infokommunikációs stratégiák és szakpolitikák – kerekasztal
11.30 – 13.00
Szekcióvezető: Huszty Gábor, HTE, Entel
A szekció kerekasztal beszélgetésében az ágazat meghatározó kormányzati szakemberei (BM, NFM, NHIT) ismertetik a kormányzat infokommunikációs szakpolitikájának aktuális kérdéseit. Az állami tulajdonban lévő legjelentősebb infokommunikációs cégek vezetői (AH, MVM NET, NISZ) mondják el álláspontjukat és ismertetik az időszerű kérdésekkel kapcsolatos elképzeléseiket, stratégiájuk fő elemeit. A legfontosabb érintett területek: DJP, SZIP, DNFP, NTG, 450 LTE, kormányzati informatika.

  • Hajzer Károly, helyettes államtitkár, Belügyminisztérium
  • Dr. Solymár Károly Balázs, helyettes államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
  • Kápolnai András, Vezérigazgató, Antenna Hungária Zrt.
  • Krénusz Kornél, Vezérigazgató, MVM NET Zrt.
  • Szabó Zoltán Attila, Vezérigazgató, NISZ Zrt.
  • Vágujhelyi Ferenc, Elnök, NHIT

Állami hálózatok fejlesztése
14.30 – 16.00 – A terem

Kerekasztal vezetője: Bancsics Ferenc, NISZ elnök
Felvezető előadás: Huszty Csaba, Entel
Kerekasztal résztvevők: Krénusz Kornél, MVM NET Zrt, Dr. Balla Ferenc, Pro-M Zrt.

Az elmúlt időszakban számos hálózatfejlesztés indult az állam érdekeltségében lévő szervezeteknél. Közcélúak és zárt célúak egyaránt. NTG, EDR, GSM-R, Sulinet, Akadémia hálózat, 450, WIFI, néhány a programnevek közül, NISZ, MVMNET, PRO-M, AH, MPVI, BM, NFM az érintett szervezetek köre a teljesség igénye nélkül. Mit történt eddig? Mi várható a következő években? Milyen hálózattechnológiákat preferálnak az érintettek? Milyen társadalmi, közigazgatási, EU-s , IT fejlesztések, innovációs célok elérését támogatják ezen hálózatok? Várható-e a rendszerek és/vagy a szervezetek összevonása? A szekció előadóitól, illetve a kerekasztal résztvevőitől e kérdésekre várjuk a választ.

Utazás 30M felett – a Szupergyors Internet Program
14.30 -16.00 – B terem

Itt a 30 mega, itt a Kánaán? Mit nevezhetünk ma jövőállónak az alaphálózatok tekintetében? Milyen hálózattechnológiákat preferál az EU és a kiírás? Mi a pályázat eredménye, hatása, mely technológiákkal történik meg hálózatfejlesztés ? Milyen várható ütemezésben valósulhat meg a fejlesztés? Mindenkinek kell a Net? A szekció előadóitól, illetve a kerekasztal résztvevőitől e kérdésekre várjuk a választ.

Szekcióvezető: Debreceni Győző programvezető, SZIP, KIFÜ

  • Császár Zoltán HÉT
  • Koncz Péter Arthur D. Little
  • Gódor Csaba ME
  • Fromann Richárd NIIFI
  • Cserép Gergely MVM NET

Smartpolis – A jövő városa… a jelenben
16.30 – 18.00 – A terem

A szekcióban megszólaló előadók olyan folyamatban lévő vagy megvalósult projekteket mutatnak be amik valós tartalommal töltik meg a mára kissé elkopott „smart city” kifejezést. Az energetika, a közlekedés, a kommunikáció és az összekapcsolt szolgáltatások, a kulcselemei a fenntartható és okos városoknak. A szekció végén kiderül, hogy miként próbáljuk leküzdeni a saját magunk által emelt korlátainkat a fejlődés érdekében.

Szekcióvezető: Dékány Donát, BME

Az infokommunikáció társadalmi hatásai – kerekasztal –
18.15 – 19.45
Szekcióvezető: Oláh István, HTE

  • Vágujhelyi Ferenc NHIT
  • Z. Karvalics László SZTE
  • Horváth Ádám IVSZ
  • Molnár Szilárd NHIT

A szekció előadásai és kerekasztal vitája az alábbi kérdésekre igyekeznek választ találni:

  • Milyen műszaki eszközök alakították át eddig az emberiség mindennapi életét hasonlóan az IKT-hoz, és mik az alapvető eltérések az IKT hozta fejlődésben?
  • Mennyire alakította át az IKT a társas családi viszonyt
  • Hogyan változott meg a munkavégzés az infokom ököszisztémában, hogy alakult át a munkavégzés, lehet-e még értelmezni a munkaidőt?
  • Milyen IKT képességek szükségesek ahhoz, hogy az információs társadalom polgárai tudjunk lenni, mit gondolunk a tudatos megtagadókról, és azokról, akik nem tudatosan, de nem sajátítják el a szükséges képességeket?
  • Hogyan nyílik a IKT tudás olló és hova vezethet ez ?
  • Milyen oktatási rendszer, és képességfejlesztés szükséges az IKT társadalmában?

2016. október 13. csütörtök

Szabályozás
09.00 – 10.30
Szekcióvezető: Aranyosné Dr. Börcs Janka, NMHH

  • Aranyosné dr. Börcs Janka: A szabályozás aktuális hatósági feladatai
  • Nemestóthy Zoltán: Hír-Közmű – a hírközlési szakma térinformatikai rendszere
  • dr. Karl Károly: Építés engedélyezés
  • Vári Péter: Spektrumstratégia 2016-2020
  • Tomka Péter, Gáspár Ernő: A fogyasztói tudatosság növelésére, a szélessávú hírközlési szolgáltatások elterjedésének elősegítésére indított mérőprogram első évének tapasztalatai

Big Data: Nagyobb, de mitől több?
17.45 – 19.15 – A terem

Egyre több és részletesebb információval rendelkezünk szervezetünk működéséről és igyekszünk olyan dolgokat is digitális formában tartósan tárolni, amelyekre korábban nem volt lehetőség: infrastrukturális eszközök logjai, szenzoros adatok, kulturális és fogyasztói preferenciák, intézményi és társas kapcsolatok, lokáció, ízlés, politikai és erkölcsi normák, élethelyzetek. Ezen adatok gyakran nem hagyományos, strukturált formában állnak rendelkezésre, önmagukban gyakran nehezen értelmezhető belső tartalommal rendelkeznek. Üzleti értékük akkor mutatkozik meg igazán, amikor összeköthetővé válnak egy szervezet működése során keletkező hagyományos, strukturált adatokkal. A Big Data paradigmaváltás lényege abban áll, hogy a történelmi reprezentatív sokaságon végzett ok-okozati adatkezelést/elemzést az adatok teljességéből kinyert közös minták beazonosítása és a minták közti korrelációk koncepciója egészíti ki. Mindezt úgy, hogy az így beazonosított korrelációk üzleti vetületeit értelmezzük és használjuk akár anélkül, hogy az okokat kiderítenénk. Ezzel váratlan szinergiahatások szabadíthatók fel. A szekcióban e lehetőségeket kívánjuk bemutatni.

Szekcióvezető: Moczó István, Oracle

2016. október 14. péntek

Információs hadviselés
9.00 – 10.30 – A terem

Föld, víz, levegő, világűr – a hadviselés négy klasszikus színtere. Kibertér – az ötödik, új hadszíntér. Ennek jelentőségét talán még nem is igazán értettük meg társadalmi szinten. Húsz év alatt olyan szinten függővé vált társadalmunk és gazdaságunk az infokommunikációtól, hogy egy összetett, célzott támadás komolyabb károkat okozna egy ország életében, mint egy fegyveres beavatkozás. Nem véletlen, hogy napjaink minden fegyveres konfliktusát valamilyen információs hadviselési cselekmény is kiegészíti. A szekció előadásai ennek a területnek a részleteibe, érdekességeibe vonja be a hallgatót, rámutatva a XXI. század egyik legkomolyabb nemzetbiztonsági fenyegetésére.

Szekcióvezető: Sík Zoltán Nándor, alelnök, Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács

  • Buttyán Levente, Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudomány Egyetem: Célzott kibertámadások
  • Krasznay Csaba, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Balabit: Trendek a kiberhadviselésben – geopolitikai és műszaki áttekintés
  • Kovács Zoltán, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat: Biztonság vs. törvényes ellenőrzés az internet alapú kommunikációban – ellentétes vagy egymással megférő követelmények?
  • Tanka László, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság: Az ember, mint a leggyengébb láncszem

Forrás:
Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület ; 2016