Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

A francia számvevőszék gyakorlatban is támogatja a nyílt adatgazdálkodást és adathasználatot

Szerző: 2016. szeptember 18.No Comments

„Az Európai Bizottság Joinup nevű oldala, ami interoperábilis platformot biztosít az uniós országok közigazgatása részére, jó három hónapos csúszással, de hírt adott a francia állami számvevőszék egy fontos kezdeményezéséről. A közpénzek felhasználásának ellenőrzéséért felelős, tekintélyes állami szervezet május 27-28-án DataSession néven nyílt ülést szervezett fejlesztőknek, adatokkal foglalkozó újságíróknak, tervezőknek, diákoknak, egyesületeknek, bíróknak és a civil társadalom tagjainak annak megvitatására, hogy miképpen lehetne hatékonyan hasznosítani a pénzügyi nyílt adatokat, mintegy közösséget szervezve erre a célra. Az esemény szervezésében akítv részt vállalt az Etalab nevű intézmény, amely a francia kormányzaton belül a nyílt adatokkkal kapcsolatos stratégiáért, a nyílt adatok központi portáljáért felelős.

Az ülést megelőlegezendő, a számvevőszék olyan új adatbázisokat tett közzé (jelentések, nyers adatok, metaadatok), amelyek eddig csak pdf-formában voltak elérhetők. A számadatokon kívül elérhetővé tettek intézményi listákat, valamint anonimizált formában intézmények belső szabályozási anyagait is.

A számvevőszék 2014-ben kezdte el az adatok elektronikus publikálását, majd 2015-ben szabványosította az eljárásokat. A szervezet főtitkára szerint ennek „természetes folyamatnak” kellene lennie az államigazgatásban. Azt is mondta, hogy ez a nyitottság közvetlen kapcsolatban van a Nyílt Kormányzat elveivel. A Számvevőszék részese, két kötelezettségvállalással, az első francia Nyílt Kormányzati Cselekvési Tervnek.

A részvevők az ülésen – miután hozzáférést kaptak előzetesen az adatbázisokhoz – megvitatták azokat a projektlehetőségeket, amelyek a nyílt adatokkal való gazdálkodást segíthetik Franciaországban. Végül öt projektet fogadtak el:

  • OpenBudget.fr helyi szinten is sokkal elérhetőbbé teszik a költségvetési adatokat;
  • Reco-Tracker követi a számvevőszék ajánlásainak megvalósítását;
  • Datapartage biztosítja az intézmények jelentéseit is magába foglaló adatmegosztást;
  • FRAP kereső motort fejleszt a jelentések közötti kutatásra;
  • Doctrine.fr globális katalógus a számvevőszék összes döntéséhez.

A projekteket ismertették a számvevőszék elnökével, néhányat pedig a decemberben Párizsban rendezendő Nyitott Kormányzás Partnerség (Open Government Partnership, OGP) csúcstalálkozón is bemutatnak.”

Forrás:
French Court of Auditors to create a community of data re-users; Cyrille Chausson; Joinup; 2016. augusztus 31. – Hegedűs Tamás ismertetése
Lásd még: Datasession à la Cour des comptes : une première brique vers l’ouverture des décisions de justice; Le blog de la mission Etalab; 2016. május 31.
data.gouv.fr
Etalab és Etalab (a francia Wikipédia cikke)
Cour des Comptes; francia Számvevőszék, angol nyelvű oldalak