Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Szlovákia: frissítették a közigazgatás informatizálásának koncepcióját

Szerző: 2016. szeptember 28.No Comments

„A közigazgatásnak nem csak a polgárok és a vállalkozók számára kellene minőségi szolgáltatást nyújtania, de a közhatalom más szervei számára is. Mindez a Közigazgatás informatizálásának nemzeti koncepciójából derül ki, amelynek aktualizált verzióját ma fogadta el a kormány. A beruházásokért és informatizálásért felelős kormányalelnök, Peter Pellegrini által benyújtott anyag az állam 2020-ig tartó informatizálásával foglalkozik.

A jelenlegi koncepció az informatizálás 2008-ban jóváhagyott koncepcióban lefektetett elveiből, a közigazgatás integrált információs rendszer kiépítettségéből, a megvalósult fejlesztési projektekből és tevékenységekből indul ki. Az anyag azonban kibővült a jelenlegi trendekkel, megszerzett tapasztalatokkal és az információs-kommunikációs technológiák fejlődésének köszönhető lehetőségekkel.

A koncepció szorosan ráépül a Digitális szolgáltatások kiszélesedésével és az új generációs hozzáférési hálózatokkal foglalkozó 2014-2020-as évekre meghatározó stratégiai dokumentumra, amely részletesen elemzi a szlovákiai közigazgatás informatizálásának helyzetét a világ többi részével összehasonlítva, a Társadalom Informatizálása Operatív Program eredményeire, illetve a 2007 és 2013 közötti tapasztalatokra. A koncepció számára kiindulási pontot jelentenek az elmúlt időszak jogszabályai is.

Az előterjesztés indoklása szerint a koncepció új rendszerszerű és koordinált megközelítést hozhat a közigazgatás informatizálása területén elsősorban azzal, hogy nem csak az integrált információs rendszer központi kiépítettségére irányul, de a központi szabályok által meghatározott köteles személyek informatizálásával is foglalkozik. Mindezt úgy teszi, hogy a közigazgatás ne csak a polgárok és a vállalkozók számára nyújtson minőségi szolgáltatást, de a közhatalom más szervei számára is, akár határokon átívelően is.

A megközelítés megváltozását a közigazgatás stratégiai architektúrájának bevezetése is támogatja, mint a közigazgatási információs rendszerek és a hozzá tartozó részek architektúrájának rendszeres modellezésének és karbantartásának eszköze. Mindennek lényege, hogy a közigazgatásnak, mint harmonikus egésznek történjen meg az informatizálási fejlesztése.”

Forrás:
Frissítették a közigazgatás informatizálásának koncepcióját; Bum.sk; 2016. szeptember 28.
Lásd még: eGovernment in Slovakia; Európai Bizottság; 2016. február (pdf)