Skip to main content
energiagazdaságkörnyezetvédelemközigazgatás: magyar

Kaposvár okos város szeretne lenni

Szerző: 2016. szeptember 30.október 3rd, 2016No Comments

„Modern, még élhetőbb várossá válhat Kaposvár a következő években. A megyeszékhely olyan digitális fejlesztéseket tervez, melyek segítségével nem csak kényelmesebbé, hanem környezettudatosabbá is válnak a kaposváriak mindennapjai.

– Kaposvár célja, hogy okos város, úgynevezett Smart City legyen, ezáltal megkönnyítve a somogyi megyeszékhely lakóinak életét – mondta Szita Károly polgármester az Internet Hungary konferencián, Siófokon. Kiemelte:-A város már ráállt erre az útra, hiszen a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálata egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A lakók a távfűtéssel, szemétszállítással, valamint a víz- és csatornaszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket sorban állás nélkül, otthonról, kényelmesen elintézhetik. Emellett a helyi buszközlekedést könnyítik a megállókban kihelyezett digitális táblák, ahol az utasok az adott járat menetrendjéről tájékozódhatnak. Az okos buszmegállókon túl a városi közvilágítás korszerű led lámpáit hamarosan rendszerbe kötik, így forgalmat számlálhatnak, valamint mérhetik a levegő szennyezettségét is. Ezekhez hasonló fejlesztéseket tervez a városvezetés a következő években, de a továbblépéshez az informatikai rendszereket kell korszerűsíteni, hangsúlyozta Szita Károly…[Kaposvár Most]”

——–

„Az önkormányzat döntése értelmében a Jedlik Ányos Terv keretében a város öt „A” típusú gyorstöltő telepítéséhez igényel pályázati támogatást. Ezekkel a gyorstöltőkkel 4-8 óra alatt tölthetők föl az autók. A berendezések a Domus Áruház melletti parkolóban, az Ady utcai közterületi parkolóban, az Agóra előtti parkolóban, a Somogy Áruház parkolójában, az Irányi Dániel utca felőli oldalon és a Színház Park Budai Nagy Antal utca felőli oldalán kapnának helyet. Egy töltő létesítésére két és fél milliós támogatás igényelhető, így az öt töltőre valamivel több mint 12 millió forintos igényt nyújthat be Kaposvár. Ám az előzetesen bekért árajánlatok alapján a kivitelezéshez önrész biztosítása szükséges, ugyanis a támogatás nem elegendő a megvalósításhoz. A saját forrás előreláthatólag tízmillió forint.

Az öt gyorstöltőn kívül két további, 25-30 perces villámtöltőt is létesítene a város TIOP-támogatással, méghozzá a Nostránál és a sportcsarnoknál. A hét töltőre összesen nagyjából 30 millió forintot költene Kaposvár. Szita Károly polgármester reményei szerint a hét töltőállomásból öt jövő nyárra, a többi az év végére elkészül. A holtoltsek.hu szerint az országban eddig 55 elektromos töltőállomás van, ebből csaknem 30 Budapesten. Somogyban eddig egy van Fonyódon a Torony étteremnél, s kettő Siófokon, a Hotel Azúrnál és a Városházánál.

Kaposváron a kaposvári közműszolgáltatók közül elsőként a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. állított üzembe elektromos autókat tavaly decemberben. A zöld rendszámos autók márciustól Kaposváron is ingyen parkolhatnak. Magyarországon ma körülbelül 700, tisztán elektromos meghajtású gépkocsi van üzemben. Az adatok szerint a legtöbb tisztán elektromos autót a Nissan és a BMW értékesítette a hvg.hu szerint, a járművek ára felszereltségtől függően 8-15 millió forint közötti, ám a kisebb autók között vannak ennél olcsóbbak is. A kormány ebben az évben 2 milliárd forintot biztosít tisztán elektromos hajtású járművek beszerzésének támogatására. A támogatás a bruttó vételár 21 százaléka, maximum 1,5 millió forint, ezt magánemberek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek egyaránt igényelhetik.[sonline.hu]”

Forrás:
Kaposvár Most; 2016. szeptember 29.
Hét töltőállomás épül a zöldautóknak Kaposváron; Márkus Kata; sonline.hu; 2016. szeptember 27.