Skip to main content
energiagazdaság

Az innovációs célú közbeszerzésre hívta fel a figyelmet az NKFI Hivatal rendezvénye

Szerző: 2016. október 3.No Comments

„A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az innovatív és fenntartható épületrekonstrukciós megoldások iránti igény, valamint az innovatív kkv-k ilyen tárgyú közbeszerzéseken elért sikerarányának növelését célzó uniós kezdeményezéshez kapcsolódva, innovációs szolgáltatásai részeként rendezett szakmai fórumot Szentendrén.
Az NKFI Hivatal a versenypályázati portfólió felhívásai mellett innovációs szolgáltatásokkal, például a tapasztalatcsere elősegítésével is erősíteni kívánja az innovatív kkv-k és az új technológiák közbeszerzését tervező szervezetek együttműködését. A közel száz érdeklődőt, többek között önkormányzatok képviselőit és építőipari szakértőket is vonzó esemény előadói rámutattak, miként alkalmazható az innovációs célú közbeszerzés módszertana a középületek innovatív rekonstrukciója során, valamint a korábban már megvalósult hasonló projektek – például a rendezvénynek helyszínt adó szentendrei ÉMI Építőipari Tudásközpont – gyakorlati tapasztalatait és az ilyen közbeszerzésekkel kapcsolatos európai jó gyakorlatokat is ismertették. A fórum arra is lehetőséget kínált, hogy a résztvevők a közbeszerzések jelenlegi magyar szabályozása és az innovatív technológiák közbeszerzésével kapcsolatos uniós kezdeményezés javaslatai közötti összhang megteremtésének lehetőségeit megvitassák.

A rendezvényen részletesen bemutatták az uniós (Supporting Public Procurement of Building Innovative Solutions, PROBIS) projektet, melynek célja egy olyan gyakorlati keretrendszer kialakítása, amely az innovatív építőipari megoldások és termékek alkalmazásának elterjedését és piacosítását támogatja elsősorban a középületek modernizálása során. Az olasz, magyar, svéd és spanyol szervezetekből álló konzorcium négy demonstrációs projektet készít elő, ezek megvalósításának középpontjában környezetvédelmi, energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokat hasznosító innovációk hasznosítása áll, összesen mintegy 4 millió euró értékben. Köztük egy lombardiai projektben már a nyertesek kiválasztása zajlik két középület felújítására.

A magyar fél demonstrációs projektje a Miskolci Vízmű Kft. központi irodaépületének épületenergetikai rekonstrukciójára vonatkozó beruházás, amelyről idén augusztusban jelent meg közbeszerzést megelőző előzetes tájékoztató a TED uniós közbeszerzési portálon. Olyan újszerű műszaki megoldások alkalmazása a cél, amelyek jobb teljesítmény, gyorsabb megtérülés, alacsonyabb életciklus-költség és beruházási költség, valamint kedvezőbb energetikai besorolás elérésére kínálnak alternatívát.

A PROBIS projektbe, elsősorban koordinációs és tájékoztatási feladatokat vállalva kapcsolódott be 2014-ben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal jogelődje, a Nemzeti Innovációs Hivatal. Ennek költségeire az intézmény összességében 27 millió Ft (90 ezer euró) közvetlen támogatást nyert az Európai Bizottság Versenyképesség és Innováció keretprogramjában (Competitiveness and Innovation Framework Programme, CIP), amelynek célja az innovatív termékek piaci megjelenésének és elterjedésének elősegítése a közbeszerzések során, többek között olyan csoportok létrehozásával, amelyek az innovatív megoldásokat beszerző intézményeket, településeket fogják össze határon átnyúló, együttműködő hálózatokként megvalósuló projektekhez, innovációs célú közbeszerzési eljárások (PPI – Public Procurement for Innovation) keretében.

A rendezvény részletes programja az alábbi linken érhető el: http://nkfih.gov.hu/hirek/hivatal-rendezvenyei/probis-innovacio-celu.

Letölthető anyagok
Előadások
Lorencz Kinga: A Probis projekt bemutatása PDF (700 KB)
Dr. Hubai Ágnes: A tenderfolyamat szakmai kérdései

Háttéranyagok
Procurement of building innovation solutions – leporello PDF (255 KB)
Procurement of building innovation solutions PDF (665 KB)”

Forrás:
Az innovációs célú közbeszerzésre hívta fel a figyelmet az NKFI Hivatal rendezvénye; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal; 2016. szeptember 30.
Lásd még: Innovation Procurement; Európai Bizottság