Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatikapolitikai informatika

Nyílt adatos jó gyakorlatok és civil szervezetek költségvetésének közérthető közzététele

Szerző: 2016. október 9.No Comments

„Nyílt adatos jó gyakorlatokról és a közérthető civil költségvetés közzétételének és elterjesztésének lehetőségeiről gondolkodtunk közösen 2016. október 4-én a SZTAKI-ban megrendezett Budapest Open Knowledge Meetupon.

Micsik András elmondta, merre halad, illetve milyen jó gyakorlatokat szült eddig a nyílt adatok használata, elfogadása itthon, illetve más országokban. A lezárult Share-PSI (közadatok megosztása) projekt keretében született “jó gyakorlat gyűjtemények” közül a Data on the Web Best Practices a technikai, míg a Share PSI-Best Practices inkább a szervezési kérdésekben próbál iránymutatást nyújtani. Megnéztünk néhány sikeres külföldi példát is, mint például Helsinki nyílt szoftverfejlesztő csapata által működtetett oldalt, de hogy ne menjünk ilyen messzire, megvitattuk a meetup-on – illetve a K-Monitor nemrég zárult Adatozz Okosan! Projektjében is – résztvevő Civil Kapocs Egyesület vezetőjével, hogy hogy áll most, illetve milyen nehézségekkel küzd az Alsónémedi önkormányzati gazdálkodásának és döntéshozatalának átláthatóságáért dolgozó alulról jövő kezdeményezés. Mindenképp érdemes átlapozni a témában a W3C magyar irodája által Magyarországra átdolgozott Nyílt adatok kézikönyvet, ami a nyílt adatokkal kapcsolatban felmerülő elméleti kérdések megvitatása utána egészen a megvalósításig vezet.

A még gyerekcipőben járó – amit a K-Monitor a PetaByte-tal közösen hozott létre a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával – célja, hogy a civil szervezetek gazdálkodása átlátható, illetve közérthető legyen bárki számára, ezáltal hitelesebbé téve az adott civil szervezet működését. Az oldalon regisztráló szervezetek – nagyrészt a birosag.hu-n minden évben egyébként is kötelezően közzétett, de kevéssé átlátható, illetve látványos “PK142”-es névre hallgató éves beszámoló dokumentumuk használatával – könnyen feltölthetik adataikat, amik innentől nemcsak látványosak, de különböző bontásokban is (pl. egy-egy adott évben a különböző forrásokból szerzett bevételek nagysága, illetve aránya az egy-egy projektre fordított, vagy éppen személyi költségekhez képest) áttekinthetőek lesznek, majd beágyazhatóak a szervezet saját online felületeire.

A K-Monitor már kitöltötte az alkalmazást saját gazdálkodási adataival, a középtávú cél pedig az lenne, hogy minél több civil szervezet töltse ki, majd ossza meg mind a költségvetés vizualizációt saját oldalán, mind pedig a tapasztalait velünk az info@k-monitor.hu e-mail címen. Nagyon köszönjük azoknak, akik már eddig is így tettek, hamarosan jönnek a további információk a továbbfejlesztett oldalról, hogy minél többen, minél könnyebben tudják használni!
Az előadások prezentációi:
Share-PSI
Civilzseb

Forrás:
Nyílt adatos jó gyakorlatok; civil átláthatóság – ilyen volt az októberi Open Knowledge Meetup; K-Blog; 2016. október 6.