Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Térinformatikai ülés Budapesten a téradatok fontosságáról

Szerző: 2016. október 9.One Comment

„A magyar földügyi szakterület működése és eredményei elismertek az EU-ban és nemzetközileg egyaránt, ezért a szakmai kérdésekben véleményünkkel hozzá tudunk járulni az uniós elképzelések alakulásához, szabályzatok, szabványok kialakításához – mondta Tóth Katalin a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az UN-GGIM Europe (United Nations Initiative on Global Geospatial Information Management) budapesti ülésén.

A UN-GGIM 2011-ben alakult azon felismerés mentén, hogy a térinformatika globális, és behálózza az élet minden területét. Érinti a világ gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásait, ugyanakkor hiányzik egy globális konzultációs és döntéshozó mechanizmus az ENSZ tagországok között. Egyre inkább a magánszektor igyekszik kihasználni a térinformatikában rejlő lehetőségeket, csökkentve ezzel a kormányok szerepét és befolyását. Pedig a kormányoknak van felhatalmazása és felelőssége arra, hogy kezelje és elérhetővé tegye a nemzeti térinformatikai adatokat, adatbázisokat, illetve az ezzel kapcsolatos politikát.

Tóth Katalin előadásában kiemelte, a térbeli adatok széleskörű használata a gazdasági növekedés kulcsa, a növekvő adatmennyiség óriási lehetőség a magánszféra számára értéknövelt adatbázisok, termékek, szolgáltatások előállítására, ami hozzájárul a gazdasági és társadalmi kihívások kezeléséhez, a térben tudatos társadalom építéséhez.

A UN GGIM európai szervezete 2014-ben alakult meg. Az elkövetkező 7 évben az EU több mint 350 milliárd eurót fog költeni területi kohézióra, gyakran helyi és városi szinten, és nyilvánvalóan ehhez szükség van nagyon részletes statisztikai és térinformatikai adatokra, hogy megtervezzék és monitorozzák ezt az óriási befektetést. A térképészeti hatóságoknak kiemelt szerepe van ebben továbbra is, hogy megfeleljenek a felhasználók elvárásainak. Az EuroGeographics tagok minden évben mintegy 1,5-2 milliárd eurót fektetnek a térinformatika fejlesztésébe, a legmodernebb technológiákat alkalmazva, hogy létrehozzanak, igazgassanak, fenntartsanak és elérhetővé tegyenek hiteles nemzeti adatbázisokat.

A budapesti rendezvényen több mint 120 delegált, 50 nemzeti szervezet vezetői vettek részt. Az EuroGeographics kétnapos közgyűlésének és azt követően az egynapos UN-GGIM Europe ülésének házigazdája a Földművelésügyi Minisztérium és háttérintézménye a Földmérési és Távérzékelési Intézet, valamint a Honvédelmi Minisztérium Geoinformációs Szolgálata volt.”

Forrás:
Térinformatikai ülés Budapesten; Földművelésügyi Minisztérium; 2016. október 5.
Lásd még: Spatially Enabled Society; International Federation of Surveyors (FIG), Global Spatial Data Infrastructure Association (GSDI); 2012. április (pdf) – magyar hivatalos használatban a „spatially enabled society” kifejezést „térben tudatos társadalom”-nak fordítják
Korábbi hírünk: Téradatok: első EuroGeographics Közgyűlés Magyarországon