Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Dubai blokklánc alapú közigazgatást vezet be

Szerző: 2016. október 10.No Comments

„Dubai kormányzata 2020-ig minden ügyiratot blokkláncon (blockchain) alapuló digitális formában fog kezelni, ezzel egyben megvalósítja a papírmentes közigazgatást is – jelentette a Dubai Médiairoda október 6-án.
A blokklánc – aminek leghíresebb alkalmazása a Bitcoin kriptopénz (szerk.) – egyfajta elosztott, nyilvános digitális főkönyvet valósít meg, hálózatba kapcsolt számítógépek segítségével. A rendszerben a tételeket valós időben és visszafordíthatatlanul rögzítik, a hamisítást és módosítást a rendszer működési módja kizárja.
„A stratégia célja az, hogy könnyebbé tegyük az emberek életét és munkáját Dubaiban. A felhasználóknak egyszer kell belépniük személyes vagy üzleti azonosítójukkal” – írta Twitter-üzenetében Hamdan bin Mohamed koronaherceg. „A Dubai Blokklánc Stratégia évente 25 millió gazdaságilag hasznos óra felszabadítását célozza meg az iratfeldolgozásra fordított időből” – tette hozzá.

Februárban a Jövő Múzeuma Alapítvány – az ország innovációs inkubátora – először egy „Globális Blokklánc Tanácsot” hozott létre magáncégek, a kormányzat és start-up vállalkozások részvételével, a technológia lehetőségeinek kutatására. A Tanács hét projektet mutatott be májusban: a blokklánc felhasználását az egészségügyi adatgazdálkodásban, a gyémántkereskedés biztosításában, címjegyzékek továbbításában, a céges regisztrációban, a digitális végrendelkezésben és a turizmus fellendítésében.

Globális viszonylatban más kormányok is kísérleteznek a blokklánc közigazgatási használatával. Ausztrália a szavazási eljárásokban tervezi alkalmazni; Grúziában és Svédországban a földhivatalokban; míg Szingapúrban a szállítmányozó cégek pénzügyi csalásait szándékoznak ilyen módon megelőzni.”

Forrás:
Dubai to move all government documents onto Blockchain; Charlene Chin; GovInsider; 2016. október 7.
Lásd még: Dubai turns to blockchain for domestic challenges; Simeon Kerr; Financial Times; 2016. október 6.
Dubai launches Blockchain strategy to become paperless by 2020; Gulf News; 2016. október 5.
Blockchain (database); Wikipédia (magyar változat)
[Az ismertetés Hegedűs Tamás segítségével készült.]