Szerbia: az elektronikus közigazgatás kialakítása prioritást képez

„Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter kijelentette, hogy 2017. június 1-étől kezdik meg annak a szoftvernek az alkalmazását, amely a személyi adatok elektronikus cseréjéhez szükséges hat állami intézmény között, és amely lehetővé teszi, hogy a lakosok egyetlen helyen hozzájussanak minden szükséges dokumentumukhoz.

A miniszter elmondta, hogy lezárult a versenypályázat a szoftver elkészítésére, amely összeköti majd a Belügyminisztériumot, a kötelező társadalombiztosítás központi nyilvántartását, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumot, a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, az adóhivatalt és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot.

„Hamarosan nyilvánosságra hozzuk, hogy ki nyerte meg a pályázatot, az év végéig pedig megkezdjük ennek a hat intézménynek az összekapcsolását‟, mondta Brnabić, és hozzátette, hogy az év végéig minden helyi önkormányzatnak digitalizálnia kell a születési anyakönyvi kivonatokat.

A miniszter szerint az elektronikus szolgáltatások az első lépés a korrupció megszüntetése felé.

Az N1-nek adott interjúban elmondta, elsődleges prioritásai közé tartozik az elektronikus közigazgatás kialakítása, onnantól pedig már csak egy lépés az adminisztratív ügyek telefonos alkalmazáson keresztüli intézése.

Megismételte ugyanakkor azon bejelentését is, hogy ezentúl a szülők elektronikus úton tudják bejelenteni az újszülöttet, s sms-ben kapnak visszajelzést a folyamat sikerességéről, majd pedig postán kiküldik számukra a baba anyakönyvi kivonatát és egészségbiztosítási kártyáját. Húsz kórházban már elérhető a szolgáltatás…”

Forrás:
Az elektronikus közigazgatás kialakítása prioritást képez; Vajdaság MA; 2016. október 12.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:külföldön, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.