Skip to main content
energiagazdaságkörnyezetvédelemközigazgatási informatikatársadalomtechnika

Klasztert hoztak létre az okos városokért

Szerző: 2016. október 13.No Comments

„Öt cég társulást hozott létre azzal a céllal, hogy okos megoldásokat kínáljanak magyarországi városoknak.

A települések fejlesztési igényeire fókuszáló klasztert, vagyis szakmai közösséget alapított a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kezdeményezésével több vállalat. A Smart Solutions (okos megoldások) névre hallgató társulásban jelenleg öt cég érdekelt: a már említett Századvég Gazdaságkutatón kívül az SAP Hungary Kft., a Delta Csoport, a RowanHill Global Kft. és az Urban PM Kft. is csatlakozott a szerveződéshez. Utóbbi vállalkozás ügyvezetője Lánszki Regő, aki a klaszter elnöki feladatait is ellátja.

– Azért jöttünk létre, hogy a városépítészet és városüzemeltetés terén innovatív eszközökkel és technológiákkal komplex megoldásokat tudjunk kínálni – fogalmazott a Lokál Extrának. Mint mondta, a klaszter mögött álló cégek tudása alkalmas arra, hogy integrált szolgáltatást kínáljanak a városvezetőknek, így végre egységes technológia mellett lehet modernizálni a településeket. – Ma Magyarországon különböző felfogásban kezelik a „smart city” koncepciókat és stratégiákat, az egyes fejlesztések sok esetben szigetszerűen valósulnak meg – mutatott rá az elnök.

Lánszki Regő szerint legalább 200-250 kapcsolódó új termék és szolgáltatás van a látókörükben, amelyek az új típusú stratégiák megvalósításában tudnak segíteni. – Mondok néhány példát: ilyen az innovatív közlekedés, az energiahatékonyság, az intelligens kamerarendszerek kiépítése vagy a víz- és hulladékkezelés. Hozzátette: tapasztalataik szerint a városvezetők egyre inkább belátják, ha nem indulnak el az innováció útján, a város veszíteni fog.

A Smart Solutions Klaszter nemcsak koncepciót képes letenni az asztalra, hanem konkrét termékek kínálatára és szolgáltatások nyújtására is felkészült, vagyis a tervezéstől a kivitelezésig segíti egy-egy település fejlesztését. – Szeretnénk a társulás létszámát 30-40 tagúra növelni, hogy még több dimenzióban (távdiagnosztika, innovatív építőanyagok, zöldenergiás útburkolatok) tudjunk gondolkodni. Igény biztosan van erre, a múlt heti megalakulásunk óta már számos megkeresés futott be hozzánk – emelte ki a klaszter elnöke.[Lokál]”

———-

„A Smart Solutions Klaszter legfőbb célkitűzése egy, a településfejlesztési megoldások területén élenjáró szakmai közösség létrehozása, amely az eddig megismert, jellemzően a nagyvárosok integrált fejlesztési igényeire fókuszáló smart city kezdeményezéseken túlmutató irányelvek mentén épül fel.

A Smart Solutions Klaszter küldetése, hogy a komplex nagyvárosi megoldások mellett a fenntartható fejlődés és a gazdaságélénkítés jegyében egyaránt kellő figyelmet fordítson a kisebb vidéki városok, falvak és életközösségek fejlesztési igényeinek felkutatására és ezen szükségletek magas szintű kiszolgálására.

A rendezvényt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. részéről Pachner Róbert nyitotta meg, aki felvezette a Klaszter létrehozásának célját, hogy a Klaszter összefogjon minden olyan kezdeményezést, mely a települések fejlesztését hatékonyan szolgálja. Az eseményen előadást tartottak a jelenleg csatlakozó alapító partnerek: Lánszki Regő, az Urban PM Kft. ügyvezető igazgatója, Klotz Tamás, az SAP Hungary Kft. államigazgatási üzletfejlesztési vezetője, Egri Zsolt, a Delta Csoport üzletfejlesztési igazgatója és Lukács László, a RowanHill Global Kft. ügyvezető igazgatója, akik bemutatták azokat a szolgáltatásokat, megoldásokat, melyek az önkormányzatok, települések, városok fejlesztési érdekeit szolgálják.

A Smart Solutions – Okos Megoldások Klaszter a jövőben is várja olyan csatlakozni kívánó partnerek jelentkezését, akik megoldásaikkal hozzájárulnak egy még szélesebb szolgáltatási paletta kialakításához.

A rendezvényen elhangzott előadások anyaga itt tekinthető meg:

Forrás:
Összefogtak az okos városokért; Lokál; 2016. október 12.
Megalakult a Smart Solutions – Okos Megoldások Klaszter; Századvég Gazdaságkutató Zrt.; 2016. október 5.