A precíziós gazdálkodás már nem a jövő, hanem a jelen

„Az Agroinform.hu 2017-ben is megrendezi a PREGA – Precíziós gazdálkodás konferenciáját. Ezt azon a könyvbemutatón jelentették be, ahol az idei PREGA-tanácskozás anyagát tartalmazó, Digitalizáción innen és túl című kötetet adták át a szakma képviselőinek.
Magyarországnak már van Digitális Agrárstratégiája, amely kimutatta: ennek alkalmazásával évi 10 százalékkal bővülhetne az agrárpiac, azaz 300 milliárd forinttal növekedhetne az ágazat teljesítménye. Ezt a tartalékot akkor lehetne felszabadítani, ha a termésvolumen, a termőföld hatékonyabb kihasználása, felhasználása összeérne a piaccal és a gazdálkodási környezettel. Ezt a folyamatot – hogy a stratégia gyakorlattá váljon – kívánja elősegíteni a 2017. február 22-ei III. PREGA Konferencia.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a szakmai szervezetekkel való szoros együttműködésen túl szeretnénk utat nyitni a fiatalabb generáció számára is, hiszen a jövő mezőgazdaságának sikeressége elsősorban rajtuk múlik – mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője.

Újdonság, hogy a harmadik konferenciát megelőző, úgynevezett nulladik napon már külön tudományos tanácskozást is tartanak, ahol az elmélet hazai és külföldi szakemberei megvitathatják a precíziós gazdálkodás eredményeit, hogy február 22-én már a gyakorlati információk következhessenek.

Dr. Milics Gábor, a Széchenyi István Egyetem docense szerint ahol nagy tömegű fejlesztések hiányoznak, az elsősorban a gépesítettség, de ami jelenleg ennél is kritikusabb, az a jól képzett munkaerő. Hiányzik a piacról az a réteg, amely egyrészt tisztában van a precíziós gazdálkodás alapjaival, másrészt kellően felkészült a modern munkagépek használatára.

A most bemutatott kötet (szerkesztő: Erdei Gabriella és dr. Milics Gábor) az informatika és az agrárium egyre szorosabban összefonódó kapcsolatának jelenlegi és jövőbeli irányvonalait veszi górcső alá, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az új, innovatív technológiák minél hangsúlyosabban és hatékonyabban lehessenek jelen a magyar gazdálkodók termelési folyamataiban, így mindennapjaiban is.”

Forrás:
A precíziós gazdálkodás már nem a jövő, hanem a jelen; Agrinform.hu; 2016. október 12.
Precíziós Gazdálkodás – Digitalizáción innen és túl; Erdei Gabriella, Milics Gábor; Agroinform.hu; ISBN:978-963-12-5342-9; 2016

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, szakirodalom, technika
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.