Skip to main content
gazdaság

A Magyar Innovációs Szövetség észrevételei a Magyarország Digitális Startup Stratégiája vitaanyagról

Szerző: 2016. október 16.No Comments

Általános észrevételek
A stratégia fő irányát megfelelőnek tartjuk. Az anyag pozitívuma a széles nemzetközi kitekintés, ugyanakkor erre a részre is jellemző, ami az egész anyagra, hogy kissé terjengős. A nemzetközi digitális gazdaság ismerete fontos és előnyös, ugyanakkor nem kellene pontosan azokat a hibákat elkövetni, amelyeken ők már túl vannak. A digitális gazdaság még most van születőben, egy gyorsan változó terep, amely önmagában is sok lehetőséget tartogat az oktatásban, illetve üzletfejlesztésben. Tehát nem követni kellene feltétlenül a ‘nyugati’ modellt, hanem inkább okulni a tapasztalatokból, és erre építeni egy, az ország előnyein alapuló stratégiát.

Konkrét kiegészítések
14. old.
Említésre kerül a „közadatok stratégiai szintű megnyitása”. A leírásban arra utalnak, hogy ezeket az adatokat csak a startupokkal akarják megosztani, de ezt kevésnek tartjuk. Az USA élen jár és jó példát mutat abban, hogy a kormányzati adatbázisokat „mindenki” számára könnyen elérhetővé teszi, nem gördít semmilyen bürokratikus akadályt a hozzáféréshez:
(https://www.data.gov/; http://www.science.gov/)
Ezáltal nem csak profitorientált üzleti vállalkozások, hanem a „citizen science” közösség tagjai és nonprofit szervezetek is könnyen hozzáférnek az információkhoz, amelyekkel kutatást végezhetnek, helyi szolgáltatásokat építhetnek vagy tanulmányokat írhatnak.

46. old.
A szabályozói és adórendszert érintő céloknál hiányzik az opciók és árfolyamnyereség kezelése, pedig ezek alap dolgok. Javasoljuk az említett célokkal történő kiegészítést.

55. old.
Az állam, mint keresletösztönző szerepe kerüljön be az eszközök közé (PCP, innovatív közbeszerzés)

A felsőoktatás és a startupok kapcsolata nagyon hiányzik (l. a német Exist program), az izraeli jó példák alig jelennek meg.

Budapest, 2016. szeptember 28.”

Forrás:
A Magyar Innovációs Szövetség észrevételei a Magyarország Digitális Startup Stratégiája vitaanyagról ; Magyar Innovációs Szövetség; 2016. október 3.