Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnika

Okos város a debreceni Nemzeti Közlekedési Napok című konferencián

Szerző: 2016. október 23.No Comments

„Az idei évben hetedik alkalommal rendezik meg a Nemzeti Közlekedési Napok című konferenciát Debrecenben. A konferencia a közlekedési szakterület országos szintű fóruma, ahol immár hagyományosan, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a közlekedési háttérintézmények, vállalatok, hatóságok, kutatóhelyek képviselői osztják meg ismereteiket, elvárásaikat, tapasztalataikat. Szerda délelőtt a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. kihelyezett szekcióülésnek adott otthont.

Több szakmai előadó mellett felszólalt Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója, aki a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) debreceni projektjének tapasztalatait ismertette. A elektronikus jegy- és bérletrendrendszer bevezetése szorosan kapcsolódik a város Smart City koncepciójához, aminek célja egy intelligens, innovatív, élhető, hatékony, okos, egészséges város megteremtése.

Veres elmondta, hogy intelligens, működő és fenntartható megoldásokat szeretnének létrehozni a hazai közszolgáltatásban, aminek a NEJP is egy projektje.
Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a közlekedéspolitika, a közösségi közlekedés aktuális kérdéseit, a fejlesztési irányokat, kormányzati elképzeléseket és törekvéseket vázolta fel. Az államtitkát szólt a közlekedési ágazatot érintő innovatív technológia megoldások jelentőségéről, azok alkalmazásáról. Tasó szerint át kell gondolni a közösségi közlekedésben alkalmazott szociálpolitikai kedvezmények rendszerét is, hogy csakis az arra jogosultak kaphassák meg a mindannyiunk zsebét komolyan terhelő kedvezményeket.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a Petőfi tér átalakítását, a pályaudvar beruházását mutatta be előadásában. Az új főpályaudvar a közösségi közlekedés valamennyi ágát integrálja, és a tervek szerint modern közlekedés szimbóluma lesz. A főpályaudvar előtti Petőfi tér zöldfelületű sétálóövezet lesz, a terület így ismét közvetlenül kapcsolódik a városközponthoz. Maga a tér új értelmet nyer ezzel a beruházással, a környéken lakó debreceniek, de az egész város életminősége javul a projekttel – így az alpolgármester, aki szerint mára a Petőfi tér is egy befektetésvonzó városi terület lett.”

Forrás:
A debreceni alpolgármester a Petőfi téren fektetne be; Civishír.hu; 2019. október 19.