Smart City – a BFTK szervezésében újra összeült a Főváros Turisztikai Kerekasztal

„Az okosváros-koncepció állt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal október 20-ai ülésének középpontjában, az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont rendezvényterében.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) kezdeményezése, hogy bevonja a Kerekasztal munkájába a turisztikailag kiemelt kerületeket megvalósult, így azok sorra adnak helyszínt a grémium összejöveteleinek.

Óbudán, a Fő téren létrehozott, vadonatúj rendezvényhelyszínen Bús Balázs polgármester köszöntötte a résztvevőket. Budapest III. kerületének polgármestere, mintegy megelőlegezve a szakmai előadásokat, arról beszélt, hogy Óbuda kulturális és gasztronómiai kínálatával vált a főváros egyik kiemelkedően vonzó területévé, mégpedig úgy, hogy a fejlesztési elképzelések kialakításába bevonták a lakosságot és a civil szervezeteket is.

Ehhez az elképzeléshez illeszkedtek az előadások, amelyeknek közös üzenete az volt, hogy a „smart city” fogalma nem egyszerűen csak technológiai, vagy informatikai fejlesztéseket jelent, hanem, legalább ennyire hangsúlyosan közösségépítést is.

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén az alábbi témákban hangzottak el prezentációk:

  • Kobrizsa Ádámtól, a Mindspace Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, a Smart City Budapest kezdeményezés elindítójától; Budapest, a jövő okos városa.
  • Virág Benedektől, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől a Közösségben rejlő erő – „smart city” tapasztalatok Óbudán előadás.
  • Puczkó Lászlótól, a Liget projekt turisztikai szakértőjétől; Státusz a Liget projekt előrehaladásáról, a Liget projekt smart megoldásai, az UNESCO Creative Cities hálózati tagság következményei és feladatai című előadás.
  • Szemerey Samutól, a Design Terminál szakmai tanácsadójától Kreatív városfejlesztés, inkubáció és idegenforgalom. Kit vonz egy innovatív város?
  • Strang Tamástól, a BKK citylogisztikai szakterületének vezetőjétől: E-Mobilitás a Fővárosban
  • Antal Attilától a Budapesti Utcák Menedzsmentjének ügyvezetőjétől: BUM okos séták.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében kiemelte a Budapest Olimpiai Pályázatával összefüggésben, egy év leforgása alatt városmarketingre szánt 5,7 milliárd forint kormányzati forrást, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség használhat fel.

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője az ülésen elmondta, hogy a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szeretne egy „turisztikai szakmai pillanatfelvételt” készíteni, és ehhez készített egy felmérő kérdőívet. Az ügyvezető asszony felkérte a tagokat, hogy ezt kitöltve juttassák el a BFTK-hoz a felvetéseiket, témáikat. Bán Teodóra hozzátette: A felmérés célja egy „Mit üzen a szakma?” típusú gyorsjelentés összeállítása, aminek eredményét az utolsó idei Kerekasztalon szeretné a BFTK a tagokkal megismertetni illetve más fórumok, döntéshozók felé továbbítani, és természetesen a szakmai közvélemény számára is publikálni.
A Kerekasztal Pap Mária, a BFTK turisztikai divízióvezetőjének felterjesztése alapján, egyhangú szavazással tagjainak sorába fogadta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát.”

Forrás:
Smart City – a BFTK szervezésében újra összeült a Főváros Turisztikai Kerekasztal; Budapestinfo; 2016. október 21.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar, társadalom
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.