A gazdasági növekedéshez szükséges a megyei jogú városok jó teljesítménye

„Magyarország gazdasági növekedésének hosszú távú fenntartásához kiemelten fontosak a megyei jogú városoknak a foglalkoztatásban és a helyi gazdaság bővítésében elért eredményei – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Kaposváron.
Az államtitkár egy gazdaságfejlesztési konferencián újságírók előtt azt mondta: “a magyar gazdaság impozáns számokat produkál, idén is 2 százalékot meghaladó növekedést várunk”. Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy a megyei jogú városokban, mint “regionális erőcentrumokban” folyamatosan legyenek olyan programok, amelyek mellé a kormány szabályozóként vagy a pénzügyi forrás biztosítójaként oda tud állni.

Csepreghy Nándor megjegyezte: a Modern városok programot és a Terület- és településfejlesztési programot (TOP) is azon elv szerint hirdették meg, hogy elsősorban a helyben élők döntsék el, mire van szükségük, milyen beruházásra igényelnének támogatást. Kitért rá, hogy TOP-forrásból Kaposvár mintegy 15 milliárd, ezen kívül Somogy megye 43 milliárd forintra pályázhat 2020-ig.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere több vállalkozásösztönző intézkedés bevezetését jelentette be 2017-re. A jelentős részben vállalkozókból álló hallgatósága előtt jelezte, a város 2020-ig 12,9 milliárd forintot költ gazdaságfejlesztésre. A politikus elmondta: a somogyi megyeszékhelyen új ipari park épül, négy meglévőt modernizálnak, inkubátorházat hoznak létre, jövő januártól a kutatásfejlesztést folytató cégek 10 százalékos iparűzésiadó-kedvezményt kapnak. Hozzátette, Kaposvár új munkahelyek létrehozásához munkahelyenként félmillió forint támogatást biztosít a helyi vállalkozóknak, amelyek ugyancsak 500 ezer forint dotációban részesülnek önkormányzati terület vásárlásakor.

Szita Károly szólt arról is, hogy a hiányszakmát választó szakmunkástanulóknak havi 25 ezer forint ösztöndíjat biztosítanak. A Kaposváron hiányszakmákban elhelyezkedők egy éven keresztül havi 100 ezer forint támogatásban részesülnek, és letelepedésüket még 5 millió forinttal is segítik, ha az önkormányzattól vesznek építési telket.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a kormány dolga gondoskodni a stabil államháztartásról és olyan szabályzási környezetről, amely nem akadályokat gördít a vállalkozások elé, hanem inkább lebontja azokat. Kaposvár és térségének pályázati lehetőségeiről szólva megjegyezte: a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) 2327 milliárd forintos keretéből a város és környéke több mint 20 milliárd forintot kaphat a következő években.”

Forrás:
A gazdasági növekedéshez szükséges a megyei jogú városok jó teljesítménye; Miniszterelnökség; 2016. október 26.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar, területfejlesztés
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.