Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Modern kincstári rendszer kialakítása a cél

Szerző: 2016. október 30.No Comments

„A kormány elkötelezett amellett, hogy a magyar kincstári rendszer működése megfeleljen a modern kor kihívásainak, valamint a Magyar Államkincstár hatékonyan őrködjön a közpénzek felhasználása fölött – jelentette ki Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára a magyar és a francia államkincstárak közös szakmai konferenciáján.
A központi költségvetés teljes pénzforgalmának lebonyolításáért felelős Magyar Államkincstár szakmai munkájának folyamatos fejlesztése kiemelt fontosságú, hiszen stratégiai szerepet tölt be az államháztartás pénzügyi rendszerében – hangsúlyozta Berczik Ábel.

Hosszú távú szakpolitikai elképzelés – összhangban a Modern Kincstár koncepciójával –, hogy a Magyar Államkincstár ügyfélorientált kormányzati szolgáltató és információs központtá váljon. Ehhez a döntéshozatal hatékonyabb támogatásában, a szolgáltatási színvonal növelésében, valamint az érintettek számára nyújtott naprakész és pontos információszolgáltatás területén szükséges további előrelépés, amihez elengedhetetlen az ügyviteli folyamatok és az informatikai támogató rendszerek megújítása – ismertette a helyettes államtitkár.

A magyar-francia költségvetési és pénzügyi területen történő együttműködés már több mint húsz éves múltra tekint vissza. A magyar és a francia államkincstárak közötti szakmai kapcsolat folyamatos ápolása és erősítése a kezdetektől lehetőséget teremtett a különféle jó gyakorlatok összegyűjtésére és megosztására tanulmányutak, illetve szemináriumok keretében.

A tapasztalatcsere egyik legfontosabb fóruma az évente megrendezendő nemzetközi konferencia, amelynek a Magyar Államkincstár ad otthont. Az idei konferencia témája az államháztartási rendszerek reformja és ezek informatikai támogatása.”

Forrás:
Modern kincstári rendszer kialakítása a cél; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. október 26.