Skip to main content
közigazgatás: külföldönpolitikai informatika

Digitális városból okos város

Szerző: 2016. november 1.No Comments

„Csak a polgárok részvételével tud egy város Smart City-vé válni. A „smarticipate” néven futó projekt (projektgazda: Fraunhofer-Instituts für Graphische Datenverarbeitung) az állampolgárok politikai döntéshozatalban való részvételén alapul.

A Smart City két fontos kritériuma:

  1. transzparencia
  2. állampolgári részvétel a tervezési folyamatokban és a politikai döntéshozatalban

A tervezési folyamatok eddig nagyjából úgy zajlottak, hogy közigazgatás megtervezte, egyeztette, végül meghozta a döntéseket. Ha azonban a politikusok már a tervezés korai fázisába bevonják az állampolgárokat és a döntéseket közösen hozzák meg, az egy egész új alapra helyezi a fejlesztést, és magasabb elfogadottsághoz és végül egy általános jobb érzéshez vezet.

A „Smarticipate” egyelőre pilotként működik Hamburgban, Londonban és Rómában, de távlati célként megfogalmazható egy európai közös platform létrehozása a döntési folyamatok támogatására. A létrejövő platformoknak könnyen érhetőnek, áttekinthetőnek, informálisnak, ugyanakkor interaktívnak kell lennie.

Hamburg a polgárainak egy olyan platformot hozott létre, amelyen szavazni lehet pl. a város területén ültetendő új fák helyére, és a fafajták kiválasztására.
Rómában az üresen álló épületek újrahasznosítására, és az „Urban Gardening” (városi kertek) projektre lehet területi javaslatot tenni a meglévő térinformatikai adatok alapján.
London még egy lépéssel korábban kezdi: a rendelkezésre álló adatok alapján a polgároknak maguknak kell eldönteniük, hogy a „smarticipate” milyen kérdések közös megvitatásában tudna segítséget nyújtani. ”

Forrás:
Die digitale Stadt wird zur Smart City; Ira Zahorsky; eGovernment Computing; 2016. szeptember 16.
Lásd még: smarticipate. Opening up the smart city
– az ismertetés Fekete Letícia munkája –